Стјуард предупреди на она за што никој не размислува за време на летот „Во авион никогаш не земајте го ова“

Стјуард на „Air New Zealand“ по име Бен Ватман, за „AU News“ објасни што точно се случува со нашите тела за време на авионски лет и откри зошто е важно патниците да останат хидрирани.

Важноста на спиењето

Летовите, особено оние на долги релации, може да ги направат луѓето летаргични или немирни додека се обидуваат да го поминат времето, а стјуардот истакнува клучна работа што треба да се има на ум при долгите летови.

Google search engine

„За време на долг лет клучно е да се чувствуваме удобно и безбедно, а особено е важно да се обезбеди сон за време на летот кој трае повеќе од 10 часа“, вели тој и потоа објаснува што се случува со нашето тело за време на летот.

Важноста на хидратацијата

„Поради рециркулацијата на воздухот во авионот, грлото, носот и кожата ќе ви се исушат“, објаснува Ватман, додавајќи дека луѓето можат ‘да изгубат помеѓу еден и пол до два литри вода за време на лет од 10 часа’“.

Токму затоа Aerospace Medical Association ги советува патниците да го ограничат консумирањето алкохол, чај и кафе за време на летот, бидејќи тие можат да предизвикаат дехидрација, како и да пијат вода за време на летовите.