Србин го споделил своето искуство од одморот во Макарска: „За мене ова е срамота. Нереално е во каква заблуда сме живееле со години“

Малку поинаква приказна за цените во Хрватска. Дечко од Србија го споделил своето искуство.

Исповедта на овој млад човек од Србија, кој оваа година својот летен одмор се одлучил да го помине на хрватскиот дел од Јадранот, подигнала голема „прашина“ на социјалната мрежа „Х“, некогашниот „Твитер“.

Google search engine

Имено, тој долгата низа на објави го опишал своето искуство од одморот, а она што најмногу привлекло внимание се цените.

DrRadiolog, како што е потпишан на социјалната мрежа, објавил серија фотографии од локали и плажи во Макарска и истакнал дека засега сè што видел било во опсегот на цените во Белград, како и дека за разлика од некои одморалишта каде што Србите со задоволство престојуваат во лето – на ова место сè уште нема приватни плажи. Тој истакнал и дека немал никакви проблеми бидејќи е Србин.

„Првпат летувам во Макарска, Хрватска. Милион луѓе ми рекоа „Каде одиш таму, прескапо е, пази што зборуваш и останати „будалаштини“, Кога, еве, следува нишка …“ го започнал својот поглед за престојот на хрватското крајбрежје.
„Буквално рај“. „Сливот на сите мориња на кои некогаш сте биле. Таа боја, опуштеност, насликани борови, тоа е нестварно и потребно да се види. Ривиерата потсетува на Црна Гора, но нема никаде приватни плажи со чадори покрај водата. Не! Пешкири може да поставите каде сакате и како сакате. Никогаш не сум видел почиста вода.

„Не знам што е тука скапо, кога цените се исти како во Белград. За мене тоа е срам и бламажа. Пред некој ден под кулата кај Авала платив за 3 лица сметка од 6000 динари. Пијалак и оброк и една шопска од 450 динари!? Цените во маркетот до станот се исти како и кај нас. Неверојатно е во каква заблуда живееме со години. Кажете ми дека овие цени не се исти како во обичен ресторан на Ада“.

„Друга работа, никој никого не перципира ниту 5%. Од што да се пазам? Од злото кое настанало уште пред да прогледам и кое 30 години веќе се пренесува на будалите, поради не знам која цел. Ма чао, бе. Не знам веќе од каде сè нема странци. Не ги интересира кој како е облечен, кој има поголема уста и гради. Буквално рај. Ова е само првиот ден и впечатоците се неверојатни“, напишал тој.

Судејќи според сметката што ја споделил, оброкот, очигледно, заедно со пијалаци за 4 лица го чинел 65 евра.