Снимки од дрон: Бугарски експерт ја анализира несреќата

Дијана Русинова од Европскиот центар за транспортни политики направи анализа на снимките од дрон на патната делница на автопатот Струма каде се случи несреќата со македонскиот автобус.

Според неа, задолжително е да се измери состојбата на ознаките на патот во оваа делница, како и неколку километри наназад, за да се види дали неговото отсуство го збунило возачот и не довело до несреќата на патот.

Google search engine

„Сосема е можно знакот за островот да го немало или возачот да не го видел, или да заспал“, вели експертот.

Според неа, на фотографиите со дронот јасно се гледа како тој се обидел да излезе дел и да се стабилизира автобусот. Потоа следел удар во заштитната ограда банкина.

„Тоа може да се случи. Не можам да кажам во кој момент се случило тоа“, додаде таа.

Друга фотографија покажува знак поставен на островот на коловозот. Според Русинова, сепак, не бил правилно поставен бидејќи бил поставен многу високо.
„Треба да се постави ниско долу“, објасни Дијана Русинова.

„Не сум сигурен дека овој знак бил таму и добро е да се провери дали е во урнатините, бидејќи не се гледа“, додаде експертот за патишта.

Според неа, треба да се провери и светлосна рефлексија.

Возачот веројатно направил грешка, вели Русинова.