СМРТТА ДОАЃА ОД НЕБО! Азербејџанците против Ерменците користат ХАРОП! (ВИДЕО)

По две години откако се случи шестнеделниот конфликт меѓу Ерменија и Азербејџан во кој ерменската армија доживеа страшен пораз и мораше да отстапи поголем дел од вкупните 20 отсто од територијата на Нагорно-Карабах, конфликтот повторно се случи.

Google search engine

Како и минатиот пат, Азербејџан користеше беспилотни летала камикази од израелско производство ИАИ „Хароп“ во пресметката со ерменската армија, која ги нападна позициите на ерменската армија, во овој случај повторно познатиот систем за противвоздушна одбрана С-300, кој исто така беше снимен во видеото.

Последниот шестнеделен конфликт меѓу двете држави стана познат по масовната употреба на беспилотни летала, а очигледно тоа е случај и овој пат, со тоа што ерменската армија не ги научи лекциите од претходната војна и подобро се подготви.

Војната меѓу Ерменија и Азербејџан, без разлика како заврши со победа на една од двете конфликтни страни или со ќор-сокак, ќе остане запаметена како конфликт во кој за прв пат масовно беа користени беспилотни летала во офанзивни напади, а тоа од азербејџанска страна.

Уште од првите денови на конфликтот, лансирани се голем број беспилотни летала, со различна намена, особено оние кои се нарекуваат „самоубиствени дронови“, кои станаа носители на главниот напад и елиминација на поголемите групи на ерменската армија.

Дронот камиказа „Хароп“ е создаден на проектните пултови на инженерите на Израелската авио индустрија. Тој е дизајниран да биде лансиран од камион длабоко на територијата и на растојание од дури неколку стотици километри од линијата на фронтот. Ова семејство на беспилотни летала првенствено е наменето за откривање и напад на непријателски радарски станици, лансери за противвоздушна одбрана и поголеми групи. Азербејџанската армија ги користи за напад на силно утврдени цели.

Дронот „Harop“, кој е познат и како „Harpy 2“, е долг 2,5 метри и распон на крилата од 3 метри. Производителот предвиде дека ова беспилотно летало може да остане во воздух најмногу девет часа и тоа време да најде соодветна цел и да го нападне.

Максималниот домет на самоубиствениот дрон „Харопа“ е 1.000 километри. Дронот носи боева глава со вкупна тежина од 23 килограми.

Лансирањето може да се изврши освен од копнени фрлачи поставени на камиони и од бродови.

„Хароп“ може да ја нападне секоја идентификувана цел автономно или на начин „човек-во-јамка“.

Производителот тврди дека овој дрон е автономна платформа која може да изврши напад независно или во комбинација со други дронови.

IAI за беспилотното летало Harrop во својот проспект наведува дека „самоубиствениот дрон“ има можност ненадејно да прекине напад од самиот оператор, во случај тој да процени дека експлозијата на боевата глава би предизвикала непотребни жртви. Во случај да не се најде целта што треба да се уништи, тогаш операторот реагира и може безбедно да го врати дронот во самата база.

Овој самоубиствен дрон го има на располагање: Израел (борбено тестиран во Сирија при напади врз силите на Хезболах и Иранската револуционерна гарда Пасдаран), по еврејската држава, најголем корисник на овој дрон е Индија, Азербејџан, кој се здоби со повеќе од 50 примероци во периодот 2015-2016 година. години, Турција и Германија.

IAI HAROP

При слетувањето на целта, овој самоубиствен дрон произведува силен звук на завива, кој малку потсетува на звукот на германскиот двосед бомбардер „Јункерс“ Ју-87, популарно познат како „штука“, кој при слетувањето на целта со помош на воздушна сирена наречена „Труба на Ерихон“ произвела застрашувачки звук, кој ги натерал оние што го слушале да им се заледи во вените.

Азербејџан е една од земјите што посвети големо внимание на набавката на дронови. На ова поле оствари најголема соработка со Израел, што и овозможи на оваа кавкаска земја да започне сопствено производство на беспилотни летала под израелска лиценца од следниве типови: Aerostar и Orbiter 1K, 2, 3 и 4. Уште една земја која почна да испорачува дронови до Азербејџан беше Турција, а употребата на дронови од типот Бајрактар ​​2. Проценките велат дека Азербејџан располага со околу 100 беспилотни летала од различни типови.