Слави Трифонов сака да се пазари: Бугарија во Шенген зона и без визи за САД во замена за деблокада на Македонија

Лидерот на партијата „Има таков народ“, Слави Трифонов, сподели Фејсбук статус во кој нагласи дека темата Северна Македонија е важна за сите Бугари затоа што тоа е дел од нивната национална слобода и затоа што „над 200 илјади бугарски војници загинале за слободата и обединувањето на оваа земја“.

Трифонов побара на Бугарија да ѝ се укинат визите за САД и земјата да влезе во Шенген зоната, за да го тргне ветото за почеток на преговорите на Северна Македонија со ЕУ.

Google search engine

Во продолжение, целосниот статус:

„Бидејќи и јас сум Бугарин и ми е важно, ќе го споделам моето мислење.

Еднаш отидов во Македонија.

Во Скопје, спроти бугарската амбасада, имаше голема табла со спреј. Натписот гласеше: „Бугари, умрете!“ Стоев пред овој знак половина час. Го погледнав и си помислив – зошто луѓе, што ви направивме за да чувствувате таква омраза?

Зарем спротивното не треба да биде чисто историско и емотивно? Стотици илјади од вас имаат бугарски пасоши, нели?

За да добиете бугарски пасош, мора да ги докажете бугарските корени. Значи, вие што имате бугарски пасоши во Македонија, извинете – во Cеверна Македонија и самите сакате да бидете мртви. Затоа што сте Бугари. Според пасошот. И на ваше барање.

Во вашите учебници по историја пишува дека Бугарите се фашисти. Значи, вие самите сте фашисти.

Се разбира, можам многу да зборувам за ова прашање, се со такви факти, но сега времето е поинакво.

 

На 10 јануари ќе има советодавен совет на претседателот, темата е Македонија, извинете – Cеверна Македонија, затоа што Македонците сакаат да станат членки на Европската Унија, а Бугарија ги блокира и сите сме под притисок да ги пуштиме. И покрај сите факти што ги наведов погоре.

А што да правиме сега, драги Бугари, кои не се срамите да се нарекувате Бугари и со гордост и достоинство во душата да го носите концептот „Бугарин“?

Ќе ви кажам што мислам. Бидејќи Американците толку многу сакаат Cеверна Македонија во Европската Унија, нека на граѓаните на Бугарија, како и на граѓаните на повеќето земји во Европската Унија, не им треба визи за да одат во Америка. Односно, ние сме полноправна членка на ЕУ и бугарските граѓани, бидејќи се Европејци, не им требаат визи за да одат во Америка.

И второ, повторно, бидејќи сме полноправна членка на Европската Унија, Бугарија мора веднаш да стане членка на Шенген зоната. Безбедени од чекање, чекање и ние треба да бидеме Европејци, но ние сме помалку Европејци од вистински Европејци. Значи – веднаш нема визи за Америка и за членките на Шенген.

Штом САД и ЕУ сакаат да бидеме лојални партнери, добро, но лојалноста е двонасочна. Ние ќе им бидеме лојални, но тие нека ни бидат лојални. Ова е фер. И така е правилно.

Под овие услови, и доколку Македонците, извинете – cеверните Македонци, ги исполнат нашите услови потпишани во Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Бугарија и Македонија, можеме да го започнеме преговарачкиот процес за прием на Cеверна Македонија во Европската Унијата.

Така мислам јас, Станислав Тодоров Трифонов, државјанин на Бугарија“.