Скандал во Хрватска: Полицијата тепа мигранти! За Брисел снимките се загрижувачки, а граѓаните се воодушевени (видео)

Европската комисија денеска изрази загриженост поради извештаите за присилно враќање на мигрантите на надворешните граници во Грција и Хрватска, нагласувајќи дека тоа било незаконски и дека мора да се спроведе истрага.

“Видеата и извештаите за насилни враќања на надворешните граници објавени вчера се многу загрижувачки. Насилството и малтретирањето на мигрантите, барателите на азил и бегалците се неприфатливи и мора да се спроведе истрага”, рече портпаролот на Комисијата Адалберт Јанц.

Google search engine

Во средата беа објавени видеа на кои се гледа како мажи со фантомки на главите ги туркаат мигрантите надвор од Хрватска преку реката Корана, ги тепаат со палки како припадници на интервентната полиција, а некои носат и елеци како дел од униформата на единицата.

Тие немаат никакви ознаки на себе, а на појасот носат идентични пиштоли што ги користи хрватската полиција, оние кои ги прави ХС продукт од Карловац.

Снимките се направени во меѓународна новинарска истрага во која е вклучена холандската истражувачка новинарска мрежа Lighthouse Reports, швајцарската SRF Rundschau, германската ARD и Der Spiegel, French Liberation, холандскиот покажувач и Новости и RTL. Тие датираат од јуни.

Припадниците на интервентната полиција добиваат парични бонуси за учество во специјални операции против мигрантите на границата, изјавија неколку полицајци за Шпигел, додавајќи дека овие бонуси обично изнесуваат неколку стотици евра месечно. Додека се на терен, тие се сместени во хотели како овој во бањата Топуско. Тие работат на границата заедно со дополнителни хрватски полициски единици кои подобро го познаваат теренот. Според полициски службеници, операциите се изведуваат под команда на високи полициски службеници во Загреб, под надлежност на Министерството за внатрешни работи. Кодното име за целата операција е Коридор.

Горан Новак, како што беше именуван за целите на статијата, е дел од операцијата Коридор.

Тој вели дека неговата единица редовно користи физичка сила против барателите на азил. „Кога наоѓаме мигранти во шумата, тие обично лежат на земја од страв“, вели Новак. Еден од полицајците од неговата единица, вели тој, често поминува покрај нив и ги удира со стап во нозете.

Откако беа објавени вознемирувачките снимки на која маскирани лица, со таканаречени фантомки, удираат по бегалци кои испуштаат болен плач и насилно ги протеруваатод Хрватска во БиХ, бројни граѓани објавија коментари на социјалните мрежи.

Мал број коментари го осудуваат тепањето на мигрантите, додека повеќето го одобруваат или дури го слават на еден или друг начин.

Браво, полицијо, напишаа бројни граѓани на Фејсбук, а има и такви кои веруваат дека тие не се полицајци на видеото и дека се е наместено. Ниту еден од нив нема проблем со тепањето на мигрантите и илегалното враќање во БиХ.