Синот на Тито го закопаа во целосна тајност. Тажна приказна за која малку се знае. Гробот не беше обележен

Родителите на Јосип Броз Тито беа погребани во Купенец кај Јастребарско, но нивниот син никогаш не ги посетил тие гробови.

За животот на Тито, иако тој е најистражуваниот југословенски политичар на сите времиња, сепак има многу непознати. Јавноста генерално не знае дека неговите родители биле погребани во Купинац, место најдобро познато по хрватскиот политичар, Владко Мачек, и дека Тито никогаш не го посетил тоа место.

Google search engine

Приказната за гробовите во Купенец ги разгорува најголемите теории на заговор за Тито, кои тврдат дека тој не бил селанец од Загорје, туку руски благородник или дете од австриски гроф.

Имено, пред повеќе од 90 години, во една темна ноќ, на гробиштата Купинец, двајца мажи копаа мала дупка, доволно голема само за мал ковчег, мала детски сандак. Така бебето, синот на Тито кој имало само два дена и било погребано во целосна тајност, додека целото село спиело.

Тие не можеа легално да го погребаат момчето. Тоа не беше крстено, а парохискиот свештеник не дозволи некрстеното дете да биде погребано на гробиштата. Сепак, никој не можеше да го запре Тито. Тој го закопа својот син, но не го обележа неговиот гроб. Неколку дена предходно, тој дојде во Купинец, село во близина на Јаструбарско, каде што неговите родители се преселија од Кумровец.

Таткото на Тито, Фрањо, куќата ја добил во 1912 година од банката во која работел, а која имала имот во Купинец, главно шума каде што Фрањо бил шумар. Тито дојде од Русија, а со него дојде и неговата прва сопруга Пелагија.

Во книгата на Владимир Дедијер „Нови прилози за биографијата на Јосип Броз Тито“, стои сведочењето на Броз за враќање во татковината.

Јас стигнав таму една вечер и ги пронајдов татко ми и еден од моите браќа на вечера. Ми рекоа дека мајка ми Марија починала во 1918 година. Само неколку часа подоцна, сопругата го роди моето прво дете, син. Но, тој почина по два дена, сведочеше Тито.

Сепак, додека Кумровец е сè уште познатото родно место на Јосип Броз Тито, Купинец е речиси заборавен. Камената плоча под која лежат коските на неговата мајка Марија, таткото Фрањо и сестрата Тилда е добро зачувана. За него се грижат комунални работници, а за време на Југославија се грижеа војници на ЈНА.

Владимир Дедијер го истражувал настанувањео и потеклото на теоријата за руски агент кој станал водач на антифашистичкото движење во Југославија. Веќе во 1941 година, весниците во Велика Британија и САД известуваа за рускиот агент Тито. Изворот на овие тврдења бил Дража Михаиловиќ. Тито се состана со четничкиот водач во септември 1941 година и веднаш по тој состанок, четничкиот водач започна да шири тврдења дека Тито воопшто не бил Југословен, туку Русин.

Русите потоа ги известиле Британците дека е измислена теоријата за нивниот агент, а потоа сојузниците ги отфрлиле информациите на Михаиловиќ како измислици.

Но, дури и денес, е интересна приказна за тоа како селанец од Загорје излегол во светот од маглата на Кумровец.