Син на американски шпион раскажа што правеле во Југославија – Живеевме во Белград, а татко ми беше агент на ЦИА!

Во книгата што му ја посвети на својот татко Кит, новинарот Скот Џонсон зборува за животот во Белград, прошетка низ Дедиње и шпионските активности.

Како дете, Скот Џонсон немал причина да се сомнева дека неговиот татко Кит бил истакнат американски дипломат во Белград. Но, како тинејџер ја открил шокантната вистина и двојниот живот на неговиот татко.

Google search engine

Неодамна, Џонсон ја објави книгата Детството на ЦИА, во која тој зборува за неговиот живот во Белград, Дубаи, Делхи, неговиот татко Кит и неговото мистериозно дело низ призмата на неговото растење.

Сега веќе далечната 1981 година, Скот имаше седум години и живееше во Белград. Неговиот татко беше назначен да служи во американската амбасада.

Тој и неговиот татко редовно шетале со златниот ретривер по име Дјук (Војвода). Тие секогаш оделе полека, онака како што сакал неговиот татко, нога до нога. Се сеќава дека татко му ги држел рацете во џебовите и пеел некои од популарните песни. Понекогаш само молчеше и пушеше луле.

Татко ми многу често застануваше во паркот кај едно од големите дрвја со џиновски гранки кои стоеја таму повеќе од половина век. Тој ќе се наведнеше да ја испита почвата и да собере квалитетни костени.

Ние редовно печевме костени, се присетува Скот. Нема ништо како мирис на печени костени.

Скот живеел во Белград со неговиот татко, маќеата Џенет и нејзината ќерка Ејми, која била пет години постара од него. Неговите родители се разведоа една година пред да дојдат во Југославија. Така, тие четворица дојдоа во Белград како ново семејство, а Белград беше нивниот прв заеднички дом.

Децата се прилагодливи, па и тој беше таков, а новата ситуација донесе повеќе инспирација отколку тага. Никогаш не разбрал зошто постојано биле во движење и дека постојано се движеле, освен што тоа е составен дел од работата на неговиот татко. На прашањето зошто е тоа така, Скот добил одговор од неговиот татко дека работи за Стејт департментот, и тоа му било доволно.

Разбрав дека тоа вклучува амбасади, настани и приеми, поради што често одевме на коктели на кои присуствуваа луѓе од различни земји, вели Скот.

Така, деновите поминуваа во следните две години во Југославија. Тој не знаеше многу за тоа што се случува околу него. Но, долгите прошетки со кучето, самостојно и со неговиот татко, го дефинираа неговото искуство со Белград. Дури и денес тој ги гледа контурите на него и неговиот татко како одат длабоко низ шумата, раката на неговиот татко на рамото, главата која се врти во сите правци и очите кои скенираат се.

Да погледнеше малку подобро, во подножјето на едно дрво во шумата каде што шетаа, можеше да забележи дека земјата е поинаква. Додека не стигнаа таму, тој не забележа ништо необично. Потоа виде дебела сива гранка која лабаво се потпираше на дебело дрво. Кога ќе погледнете малку подобро, веднаш до коренот на дрвото имаше празнина во која имаше мал сив пакет, покриен со кора и лисја од дрвото.

Како што минуваа годините, Скот стана тинејџер и веќе полека почна да разбира некои работи. Татко му го зеде во автомобил и го однесе на работа. Неговите прашања стануваа сè понезгодни. Татко му беше вешт. Маскирал сè и направил шарада од сè. Неговите одговори веќе не беа доволни за Скот. Покрај тоа, таткото бил слаб во однос на неговиот син и сакал да учествува во неговиот живот. Затоа го однесе во неговата канцеларија.

Поминаа покрај комплекс на деловни згради во Мичиген, во Америка, каде што живееја во тоа време. Кога Скот сакаше да ја отвори вратата од автомобилот, сè што слушна беше: Стоп! Очекуваше да слушне навреди од неговиот татко поради неговото однесување или поради лошата оценка по математика, но тоа не се случи.

Татко ми воздивна и потоа се смееше: Морам да ти кажам нешто. Не е лошо, но е многу сериозно. По овој вовед, таткото му признал на својот син дека е шпион и дека работи за ЦИА, како и дека не можел никому да му го каже тоа досега.

Тоа што тој не го рече, и она што Скот го сфати, е дека тој сега мора да лаже за својот татко, да го покрие и да го стори тоа како професионалец.

Скот сметаше дека неговиот татко сепак сака да биде покрај него. Но, тоа не беше крај, туку почеток. Двојниот живот на неговиот татко стана двоен живот на Скот.

Во раните дваесетти години, Скот мораше да се справи со фактот дека неговиот татко бил агент на ЦИА. Тој беше во длабока криза. Тој беше во Париз и отиде во редакцијата на Њузвик да бара работа, а не беше ниту сигурен каква работа бара. Само што дојде во Париз од Мароко без пари. Тој имаше егзистенцијални проблеми и требаше да запознае пријател. Тој немаше идеја што е новинарство, но имаше желба да го испроба.

Преку новинарството, тој сфати дека е повеќе како неговиот татко отколку што мислеше, а и денес има успешна кариера.