Симптоми кои укажуваат дека менталното здравје ви е загрозено

Менталното здравје е клучно за среќен и исполнет живот, поради тоа важно е да не ги занемариме било кои од симптомите кои покажуваат дека истото е нарушено.

Секојдневно можете да вложувате во одржување на менталното здравје на природен начин, а најдобар начин за тоа е вежбањето на фокусот, односно свеста за менталното здравје и промените кои се случуваат во состав со различните околности.

Google search engine

Живееме во стресно и брзо време во кое сме изложени на разни негативни вести, влијанија и драстични промени, а сето тоа може да влијае на менталното здравје, а за нас важно е да не ги игнорираме симптомите и промените во расположението, туку без страв и срам да побараме помош кога ќе почувствуваме дека ни е потребна.

1. Несоница и лош квалитет на сонот

Негативните промени во менталното здравје можат значајно да влијаат на квалитетот на спиењето. Несоницата често е предизвикана од депресија, анксиозност и опсесивни мисли.

Лошиот квалитет на сонот доведува до пад на концентрација, нагли промени во расположението…

2. Постојано чувство на загриженост

Секоја личност понекогаш е загрижена поради одредени ситуации, но доколку константно се случува тоа, тоа може да биде аларм дека менталното здравје е загрозено.

3. Изолираност

Еден од првите знаци кои се јавуваат е изолација од семејството и пријателите и загрозен социјален живот. Доколку не ви е потребна моментална самотија, туку целосна изолација, размислете дали е момент да побарате стручна помош.

4. Стомакот ви реагира на стрес

Најчестата реакција кога станува збор за физички симптоми се стомачните проблеми, како дијареја, болки во желудникот, мачнини.

ПретходнаМасакр во Перу: 14 лица убиени, меѓу нив и деца
СледнаПрва европска земја која постигна колективен имунитет