Шведскиот новинар е сигурен: Русија има ас во ракавот! На крајот, Европската унија сепак ќе мора да попушти

Успехот на руската вакцина против вирусот корона е нов политички ас во ракавот на Москва во нејзините односи со Европската унија, смета новинарот на шведскиот весник Гетеборг-Постен, Јан Хеглунд.

Според него, проблемите со вакцинацијата во европските земји од една страна и објективниот успех на руската вакцина Спутник В од друга страна може да ги охрабрат лидерите во Брисел делумно да ја сменат својата политика кон Москва.

Google search engine

Во Европа владее политички очај поради доцнењето во испораката на вакцини и дистрибуцијата меѓу земјите поради зголемениот број на пациенти. Се повеќе земји се свртуваат кон исток, кон безбедни вакцини, кои имаат широка примена, но сè уште не се одобрени од Европската агенција за лекови, наведува новинарот.

Како еден од аргументите, Хеглунд го наведе ставот на германската канцеларка Ангела Меркел, која повеќе пати изјавуваше дека е подготвена да ја набави вакцината Спутник В по нејзината регистрација во ЕУ.

Да потсетиме, шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров, во март изјави дека целата инфраструктура на односите со Европската унија е уништена од едностраните активности на Брисел и затоа Москва сега нема никакви односи со таа организација.

Вакцината Спутник В, произведена од Институтот за научно истражување Гамалеја, во соработка со Рускиот фонд за директни инвестиции, на 11 август доби потврда за регистрација од руското Министерство за здравство, со што стана првата регистрирана вакцина против вирусот корона во светот.

Вакцината во моментов поминува низ постапно постепено испитување во европскиот регулатор на лекови ЕМА. Оваа постапка претходи на официјалното барање на ЕМА за регистрација на вакцината на пазарот на ЕУ.

На крајот на март, раководителот на одделот за стратегија за вакцинација на ЕМА, Марко Кавалери, изјави дека агенцијата во април ќе испрати група експерти во Русија за да ги проверат клиничките испитувања и производството на Спутник В.