Шведска го прекина користењето на ПЦР тестовите: Не давале точни резултати!?

Шведската агенција за јавно здравје објави дека ќе престане да користи ПЦР тестовите.

Агенцијата навела дека ПЦР технологијата што се користи во тестовите за откривање на коронавирус не може да прави разлика помеѓу вируси што можат да заразат клетки и вируси кои биле неутрализирани од имунитетот, па затоа овие тестови не можат да се користат за да се утврди дали некој е заразен.

Google search engine

РНК од вирусот често може да се открие неколку недели (понекогаш и месеци) по болеста, но тоа не значи дека сè уште сте заразени. Исто така, постојат неколку научни студии кои сугерираат дека инфективноста на ковид 19 е најголема на почетокот на периодот на болеста, наведува Агенцијата.

Наместо тестови, препорачаните критериуми за проценка на прекин на инфекцијата се засноваат на стабилно клиничко подобрување, со ослободување од температура најмалку два дена и да има поминато најмалку седум дена по појавата на симптомите, наведува Шведската агенција за јавно здравје на својата веб-страница.