Што значи сегашната ниска цена на биткоинот за крипто инвеститорите?

Криптовалутите се под голем притисок во последните месеци. Рецесијата ги натера трговците да ги повлечат средствата од поризични инвестиции. Покрај тоа, целата индустрија беше погодена од колапсот на FTX, берза за криптовалути која прогласи банкрот во ноември. Работите да бидат уште полоши, поранешниот извршен директор на FTX, Сем Бенкмен, е уапсен на Бахамите и му се суди за измама. Биткоинот падна за повеќе од 60% во текот на изминатата година.

FTX беше една од 4-те најголеми крипто берзи во светот, а поради неговиот колапс, корисниците изгубија најмалку милијарда долари. Некои трговци со крипто ги продадоа своите дигитални валути, намалувајќи ја цената на биткоинот – стравувајќи дека другите големи платформи како Binance или Coinbase би можеле да имаат слични проблеми. Поради оваа причина, неодамна беа напишани бројни написи кои го предвидуваат падот на криптовалутите.

Google search engine

Но, некои аналитичари тврдат дека биткоинот го допре дното и дека сегашните ниски цени се добра влезна точка. На 15 декември, биткоинот го достигна највисокото ниво за повеќе од еден месец.
Трговците укажуваат на Mt Gox која ја доживеа истата банкротска судбина во 2010 година како FTX, освен што Gox беше многу поважен за индустријата од FTX.

Но, биткоинот сепак се опорави по таа криза на доверба и достигна рекордни височини. Исто така, забележа огромни и конзистентни зголемувања на пазарната капитализација бидејќи инвеститорите се свртеа (повторно) кон криптовалутите. Без разлика дали биткоинот брзо се опоравува сега или во одреден момент во иднината, ентузијастите остануваат уверени дека криптовалутите ќе се вратат.