Што значи новата кинеска одлука за забрана на крипто-валути?

Кинеските власти ги заострија ограничувањата со кои им се забранува на финансиските институции и на компаниите за плаќање да обезбедуваат услуги поврзани со крипто-валути, предизвикувајќи нов пад на вредноста на дигиталните пари.

Во споредба со претходната забрана од 2017 година, новите правила го проширија опсегот на забранетите услуги и пресудија дека „виртуелните валути не се поддржани со никаква реална вредност“.

Google search engine

Три здруженија на финансиската индустрија во вторникот им порачаа на своите членови, вклучително и банки и компании за плаќање преку интернет, да не нудат никакви услуги поврзани со крипто, како што се отворање сметка, регистрација, тргување и осигурување.

Новата забрана, објавена од Националната банка на Кина (PBOC), исто така вклучува услуги кои претходно не беа споменати.

Јасно е наведено дека институциите не смеат да прифаќаат криптовалути или да ги користат како платежно средство. Ниту пак, институциите можат да даваат услуги за размена помеѓу крипто-валути и јуани или странски валути.

Покрај тоа, на институциите им е забрането да обезбедуваат услуги за заштеда и да издаваат финансиски производи поврзани со криптовалути.

Банките и компаниите кои нудат платежни услуги се исто така повикани да го зајакнат мониторингот на паричните текови вклучени во тргувањето со криптовалути и поблиску да се координираат во идентификувањето на ваквите ризици.

Во 2013 година, владата го дефинираше биткоинот како виртуелна стока и рече дека на поединците им е дозволено слободно да учествуваат во неговото онлајн тргување. Кина не ги признава крипто-валутите како законско средство за плаќање, а банкарскиот систем не прифаќа крипто-валути или обезбедува соодветни услуги.

Сепак, во истата година, финансиските регулатори, вклучително и PBOC, им забранија на банките и на компаниите за плаќање да обезбедуваат услуги поврзани со биткоин.

Тие, исто така, забранија платформи за трговија со криптовалути да конвертираат законско парично средство во криптовалути и обратно.

Ограничувањата доведоа до затворање на повеќето менувачници на крипто, а многумина се преселија во странство.

До јули 2018 година, 88 платформи за тргување со виртуелни валути и 85 ICO платформи беа повлечени од пазарот, соопшти PBOC.

Индустриската директивата предупреди дека шпекулативното тргување со биткоин се опоравило, нарушувајќи ја „безбедноста на имотот на луѓето и нарушувајќи го нормалниот економски и финансиски поредок“.

Во врска со ова, многу кинески инвеститори го продолжија тргувањето со платформите во сопственост на кинеските берзи кои се преселија во странство, вклучувајќи ги Huobi и OKEx.

Кинеските берзи, кои ја вклучуваат и Binance и MXC, им овозможуваат на физичките лица да отвораат сметки преку интернет за само неколку минути. Тие исто така ги олеснуваат договорите peer-to-peer на пазарите преку шалтер што помагаат во претворање на кинескиот јуан во крипто-валути. Ваквите трансакции се вршат преку банки или преку канали за плаќање преку интернет, како што се Alipay или WeChat Pay.

Малопродажните инвеститори, исто така купуваат „компјутерска моќ“ од рударите за криптовалути.

Во меѓувреме, потенцијална закана за крипто-валутите за кинеската фиат валута, јуанот, го поттикна PBOC да започне сопствена дигитална валута.

Токму поради оваа причина, последната одлука го отежнува купувањето на крипто-валути користејќи разни канали за плаќање и може да влијае на бизнисот на рударите со тоа што ќе им биде тешко да разменуваат крипто-валути за јуанот, но банките и компаниите за плаќање, исто така, се соочуваат со предизвици за идентификување на парични текови поврзани со криптовалути.

Винстон Ма, вонреден професор на Правниот факултет во Њујорк и автор на книгата „Дигитална војна“, рече дека новите правила се дизајнирани за целосно исклучување на крипто-трансакциите од кинескиот финансиски систем и очекуваат владата да донесе нови регулативи насочени кон крипто-имотот.