Што се случува?Британците на листата за ковид-19 ставија девет нови симптоми кои се типични за настинка и грип

Официјалната листа на симптоми на инфекција со ковид во Обединетото Кралство е проширена за уште девет, а според ажурираните упатства објавени од UKHSA (Агенција за здравствена безбедност на ОК), тие сега вклучуваат болки во грлото, болки во мускулите и дијареа.

Британскиот јавно здравствен систем NHS продолжува да предупредува дека многу нови симптоми се многу слични на оние што се јавуваат кај настинки и грип, јавува Би-Би-Си .

Google search engine

Ажурираниот список беше објавен по повеќе од две години по почетокот на пандемијата и само неколку дена откако беше откажано бесплатното тестирање за ковид-19 во Англија.

Досега, оригиналните знаци на инфекција со коронавирус препознаени во ОК се треска, постојана кашлица и губење на чувството за мирис или вкус. Иако Светската здравствена организација и другите земји, вклучително и Соединетите Американски Држави, веќе некое време користат подолг список на симптоми на инфекција со ковид, во Велика Британија се води дебата за тоа кои симптоми да се препознаат за да се квалификуваат за тест за ковид.

Само главоболката, која е познат симптом на Ковид, сама по себе не е доволна за да се испрати лице на тестирање, за разлика од треска, кашлица или губење на чувството за мирис или вкус, кои се присутни во повеќето случаи на инфекција со ковид или се речиси исклучиво го предизвика токму тој вирус.

Ажурираната листа сега ги вклучува овие девет нови симптоми: отежнато дишење, чувство на замор или исцрпеност, болно тело, главоболка, болки во грлото, затнат нос или течење на носот, губење на апетит, дијареа ако се чувствувате болни или сте болни.

Инфекциите со ковид во Обединетото Кралство се на рекордно високо ниво, со 4,9 милиони луѓе (приближно еден од 13) моментално позитивни на вирусот. Но, нема обврзувачки „мерки“.

NHS советува дека луѓето треба да останат дома и да избегнуваат други само ако имаат симптоми на ковид и висока температура или ако нивните симптоми се толку тешки што не се доволно здрави за да одат на работа.

Главните симптоми на коронавирусот конечно се сменија по две години лобирање за тоа… Ура! – коментираше професорот Тим ​​Спектор од Кралскиот колеџ во Лондон, кој исто така ја водеше кампањата за проширена листа на симптоми, потпирајќи се на податоците од луѓето кои ги следат нивните симптоми во апликацијата Zoe Covid-19.