Што се крие позади корекцијата на пазарот на криптовалути?

Ерупцијата на оптимизам на крипто-пазарот привремено заврши. Времето на корекција сè уште оди кај оптимистите, а се знае и зошто.

Оптимизмот не опадна дури ниту кога биткоинот се искачи над 20 000 долари, дури ни кога го сруши рекордот од 30 000 УСД, но границата од 40 000 УСД мораше да падне (достигнувајќи 42,000 УСД во петокот) за потоа повеќето инвеститори одеднаш да започнат да ги уновчуваат огромните профити.

Google search engine

И, кога неколку луѓе одеднаш ќе се обидат да одат низ излезната врата, се појавува проблем. Цената на биткоинот падна за 20 проценти (најголем пад од март) на 30 500 УСД со рекорден промет до понеделникот наутро. На страната на продажбата беа некои големи инвеститори (како Guggenheim Partners) кои минатата година се погрижија за силното зајакнување на биткоинот. Дури и рударите продаваат како што продаваа во јули 2019 година, кога цената на биткоинот достигна 14 000 американски долари.

Понеделникот веќе беше проследен со силен скок на биткоин и раст од 20 проценти, а во вторникот вредеше околу 35 000 американски долари. Во средата вечерта, неговата вредност го надмина нивото од 35.500 долари.

Минатата година биткоинот порасна од 7.200 на 29 000 УСД. Исто така, собори нови рекорди во 2021 година, се додека не достигна 42 илјади долари, каде потоа следеше посилна корекција, која биткоинот изненадувачки долго ја избегнуваше.

Слични или уште поизразени движења се забележуваат во последните денови во случајот со алткоинот. Многумина истакнуваат дека биткоинот е класичен меур. Тоа е мислењето на кралот на обврзниците, Џефри Гундлах од финансиската компанија DoubleLine Capital. Се разбира, постојат многу спротивставени мислења за кои често пишуваме, а кои го истакнуваат биткоинот како чувар на вредности слични на златото.

Многумина исто така ги гледаат причините за слабеењето на биткоинот во делумното закрепнување на доларот на почетокот на новата година. Минатата недела американската валута беше на најниско ниво во последните три години, а потоа започна да се зајакнува, што не е добро за берзите, а исто така не е и за биткоинот, кој традиционално растеше главно за време на периодот на слабеење на американската валута.