ШТО Е „ВАЛКАНА БОМБА“ НА КОЈА ПРЕДУПРЕДУВА МОСКВА! Америка развива смртоносно оружје што ги контролира МАГНЕТНИТЕ БУРИ

Војната во Украина влезе во својот 243-ти ден. Русите наредија итна евакуација на цивилите во регионот Керсон, каде што се водат најтешките борби.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу во телефонски разговор со неговиот француски колега Себастиен Лекорну изјави дека Москва е загрижена дека Украина може да употреби „валкана бомба“.

Google search engine

Лука Кастратовиќ, генерал-мајор во пензија гостуваше во Пулс на Србија на ТВ Курир каде откри што е „валкана бомба“, но и зошто се разликува од нуклеарна бомба.

– Валканата бомба е класичен експлозив во центарот. Елементите што емитуваат радијација го опкружуваат класичниот експлозив. Тие немаат ефекти од нуклеарните бомби. Меѓутоа, кога таа бомба се користи во одредена област може да ја загади таа област и тогаш луѓето би се разболеле. Многу е опасно штом има радиоактивен елемент. Иако не може да покрие поширок простор бидејќи нема ефекти на нуклеарна бомба. Тоа може да биде и тригер за употреба на нуклеарно оружје – рече Кастратовиќ.

Luka Kastratović

– Овде треба да се спомене дека Америка разви геофизичко оружје по Втората светска војна. Ученик на Никола Тесла направи проект за климатски промени и магнетни промени на Земјата. Особено таму каде што можат да преземат магнетни бури кои предизвикуваат огромно уништување. Тие влијаат на психата на луѓето, електрониката и употребата на ракетни системи кои се во воздухот. Со други зборови, да се развие такво смртоносно оружје без употреба на нуклеарна војна. Тие го усовршија геофизичкото оружје во Виетнамската војна. Многу бури и земјотреси кои се присутни сега се тестови за тоа како можат да дејствуваат на одредено подрачје – рече Кастратовиќ.