Што е квантна апокалипса и дали треба да се плашиме од неа?

Огромни количини шифрирани податоци, вклучително и приватни, се собираат секојдневно без наша дозвола и се складираат во банки за податоци, подготвени за денот кога квантните компјутери на крадците на податоци ќе бидат доволно моќни да ги дешифрираат. Она што експертите го нарекуваат квантна апокалипса.

Едноставно кажано, квантните компјутери работат сосема поинаку од компјутерите развиени во текот на минатиот век. Во теорија, овие компјутери на крајот би можеле да станат многу пати побрзи од денешните компјутери.

Google search engine

На нормален компјутер кој се соочува со неверојатно сложен и долготраен проблем, како што е обидот за дешифрирање на податоци, каде што има повеќе пермутации кои се движат во милијарди, би му требале многу години за да ги пробие тие енкрипции, ако успее некогаш.

Но, идниот квантен компјутер, теоретски, би можел да го направи тоа за само неколку секунди.

Таквите компјутери би можеле да решат секакви проблеми за човештвото. Владата на Велика Британија инвестира во Националниот центар за квантно пресметување во Харвел, Оксфордшир, надевајќи се дека ќе го револуционизира истражувањето на теренот.

Сепак, постои и темна страна.

Темната страна на ерата на квантните компјутери

Бројни земји, вклучувајќи ги САД, Кина, Русија и Обединетото Кралство, работат напорно и инвестираат огромни суми пари во развој на супербрзи квантни компјутери со цел да добијат стратешка предност во сајбер-сферата.

Огромни количини шифрирани податоци, вклучително и приватни, се собираат секојдневно без наша дозвола и се складираат во банки на податоци, подготвени за денот кога квантните компјутери на крадците на податоци ќе бидат доволно моќни да ги дешифрираат.

Сè што правиме онлајн денес, од купување работи преку интернет, банкарски трансакции, интеракција на социјалните медиуми, сè што правиме е шифрирано, вели Хари Овен, главен стратешки директор во PostQuantum.

Но, штом ќе се појави функционален квантен компјутер кој ќе може да го пробие тоа шифрирање… тоа би можело речиси веднаш да создаде можност за развивачот да ги “исчисти” банкарските сметки, целосно да ги затвори владините одбранбени системи и да ги испразни биткоин паричниците, додава Овен.

Оваа прогноза ја повтори Илјас Кан, извршен директор на Quantinuum, компанија со седиште во Кембриџ и Колорадо. „Квантните компјутери ќе ги направат бескорисни повеќето постоечки методи за шифрирање. Тие се закана за нашиот начин на живот“, вели Кан.

Пост-квантификација на податоците

Бидејќи ова звучи целосно апокалиптично, вистинското прашање е зошто јавноста не слушнала повеќе за тоа?

Одговорот лежи во фактот дека тоа навистина би било случај доколку не се преземат мерки на претпазливост.

Ако не направивме ништо за да се бориме со тоа, ќе се случат лоши работи, вели неименуван функционер на Вајтхол.

Во пракса, напорите за ублажување се во тек веќе неколку години. Во Велика Британија, сите владини податоци класифицирани како „строго доверливи“ се веќе „постквантни“, односно се користат нови форми на шифрирање за кои истражувачите се надеваат дека ќе бидат квантно отпорни.

Технолошките гиганти како Google, Microsoft, Intel и IBM работат на решенија, како и неколку специјализирани компании како Quantinuum и Post-Quantum.

Што е најважно, нешто како постквантна криптографска „парада на убавината“ во моментов се одржува во Националниот институт за наука и технологија (NIST) во САД, недалеку од Вашингтон. Целта е да се воспостави стандардизирана одбранбена стратегија која ќе ги заштити индустријата, владата, академијата и критичната национална инфраструктура од опасностите од квантната апокалипса.

Но, сето ова заедно нема да биде евтино. Квантното пресметување е скапо, макотрпно и генерира големи количини на топлина. Развојот на квантно-безбедни алгоритми е еден од главните безбедносни предизвици на нашето време. Сепак, експертите велат дека алтернативата во форма да не се прави ништо, едноставно не е опција.

ПретходнаВо Австрија од денеска е задолжителна вакцинацијата за сите полнолетни граѓани
СледнаШведската модна групација „H&M“ гледа подалеку од пандемијата