Шпанскиот Уставен суд пресуди: Прогласувањето вонредната состојба неуставно,

Уставниот суд на Шпанија ја прогласи за неуставна втората вонредна состојба што ја воведе Владата со цел да ја сузбие пандемијата, на што се спротивставија четири од десет судии кои гласаа.

Според шпанските медиуми, ова е трет „удар“ врз владата на премиерот Педро Санчез за време на пандемијата на коронавирусот, откако и воведувањето на првата вонредна состојба и прекинот на парламентарните активности беа оценети за неуставни.

Google search engine