ШОКАНТНО! 19 ГОДИНИ ПОДОЦНА МОМИР ОТКРИ: Американците не сакаа ни да не бомбардираат, еве кој тоа го побара! Јас и Павковиќ плачевме

Америка не сакаше ни да не бомбардира во 1999 година, друг бараше… Но бидејќи Европа не можеше да собере војници за интервенција, тогаш рекоа: Ок, ќе, но под овие услови, откри неколку години. пред сега покојниот Момир Булатовиќ, тогашен претседател на Сојузната влада на СР Југославија и еден од најблиските соработници на Слободан Милошевиќ.

Пред неколку години, како гостин во програмата на ТВ Среќно утро, детално откри како биле деновите и последните часови пред самиот почеток на бомбардирањето, во пресрет на 24 март 1999 година.

Google search engine

Булатовиќ откри дека Европа во 1999 година сакала да изврши копнена интервенција во СРЈ и дека почнала да собира војска, но не успеала бидејќи никој не сакал да одговори, а потоа ги повикале на помош Американците, кои отворено кажале нив дека би сакале, но исклучиво по нивни услови – ќе бомбардираат само од воздух и во никој случај нема да испраќаат свои војници да интервенираат на теренот, а и да дојде до таков развој на настаните, Европејците ќе бидат обврзани исклучиво да испраќаат нивните единици во директна борба на теренот.

 

– Ден пред почетокот на бомбардирањето на 23 март, според уставот, прогласив непосредна воена опасност, а следниот ден воена… И како се чувствував… Беше едноставна бел плик од кој прочитав што е устав… И покрај тоа што го очекувавме бомбардирањето од октомври 1998 година и го знаевме сето тоа… повторно беше шок! Првата бомба падна таа вечер во 20 часот и 6 минути на Црна Гора, а потоа според уставот прогласив воена состојба – раскажува Булатовиќ за настаните на тогашниот државен самит.

– Во 20.06 падна првата бомба и потоа се одржа состанок… Тоа беше состанок на мала шокирана земја која не знаеше точно каде паднаа првите гранати, а инаку тој напад беше нелегален и Американците беа свесни за тоа. тоа.На една од средбите со пратеникот Марти Ахтисари, Ахтисари му рекол на Слободан дека Србија целосно ќе биде уништена, а Слободан му рекол: Како ќе му објасниш на светот дека ќе убиеш два милиони луѓе во Белград? Ахтисари му одговори прашувајќи дали воопшто знае колку луѓе загинале во Виетнам… – рече Булатовиќ.

– Добро се држевме долго време и мислевме дека можеме… Но кон крајот дојдоа Американците

го воведе стратешкиот бомбардер Б-52 и тогаш сè стана вистински масакр, жртвите беа огромни… Јас и Павковиќ (генерал Небојша) плачевме додека паѓаа бомбите… Тоа беше сила – се присети Булатовиќ и на прашањето на водител како тоа што никогаш не бил во Хаг откри уште нешто што јавноста претходно не го знаеше.

– Слободан одлучи Никола (Шаиновиќ) да оди во Хаг, а не јас, а потоа ми рече: Ти си млад човек… Не сакаш ништо освен Никола… И не си Србин туку црногорски. Заради ова сите ќе одиме во затвор и тоа на сите им е јасно, но пуштете го Никола… Тогаш Шаиновиќ мораше да и објасни на сопругата како и зошто ќе оди во затвор – рече Булатовиќ и нагласи дека „историјата на секој момент треба да се набљудува со отворени очи“.

Тој раскажа и анегдота од мировните преговори во Дејтон, како Милошевиќ и тој седеле на маса со Ричард Холбрук и Кристофер Ворен…

Вистината за парче бела хартија во Дејтон

– Холбрук и Ворен Кристофер седат на масата, а јас и Слободан сме преку улицата.

а потоа Кристофер се смее, ни ја враќа белата хартија и вели: Не разбираш, нема услови, ќе го правиш тоа што ќе те бараме секогаш и секогаш“.