ШОК АНАЛИЗА НА РУСКИ ДНЕВНИК: Зошто се уште не е уништено украинското воздухопловство? Еве кој е вистинскиот непријател, кој е речиси недопирлив!

На интернет започна дискусија за активностите на домашните воздухопловни сили (ВКС) во потиснувањето на украинската воздушна одбрана и зошто украинската воздушна одбрана сè уште задржува дел од своите борбени способности.

Пред да продолжам да го изнесам мојот став, дозволете ми да наведам неколку основни поенти, вели аналитичарот на рускиот весник „Взглиад“, Владимир Шуригин.

Google search engine

Сега ќе има и научен текст од збирката „Тактики на воздухопловните сили РТВ“. Основи на борбената употреба на силите и средствата за воздушно-вселенски напад“, подготвени од наставниот кадар на Воено-техничкиот институт на Сибирскиот федерален универзитет. Многу е важно да го прочитате за подобро разбирање на проблемот. Темата на разговор речиси целосно се вклопува во концептот на главните облици на употреба на воздушно-космичките нападни сили во офанзивните операции. Тоа се:

– Воздушна кампања – воздушна офанзивна операција (ВНО) – систематски борбени дејства – операција на воздушниот простор (ВКО).

Во исто време, воздушните напади и операции се главните форми на оперативно-стратешка употреба на големите групи на Воздухопловни сили, а систематските борбени дејства се главната форма на нивната оперативно-тактичка употреба. Воздушната кампања е збир на први и последователни воздушни офанзивни операции, обединети со заеднички план и насочени кон постигнување на најважните воени и стратешки цели во театарот на операции.

Времетраењето на воздушната кампања на бојното поле, вклучувајќи воздушни офанзивни операции и систематски борбени дејства на силите за воздушен напад, може да биде до 30 дена. За прв пат, воздушната кампања како вид на борбена употреба на воздухопловните сили беше дефинирана за време на коалициската војна против Ирак. Воздушната офанзивна операција (АОО) е главна форма на употреба на воздушни напади (АОС) во војување што користи само конвенционално оружје.

Под воздушна офанзивна операција се подразбира збир на меѓусебно поврзани и координирани во однос на целта, местото и времето на борбените дејствија спроведени на местото на операциите од страна на оперативно-тактички сили кои користат само конвенционално оружје и ограничен број на стратешка авијација според унифициран план. и планот. ВНО се спроведува со цел да се добие надмоќ на воздухот со уништување на непријателските авиони на земја и во воздух, потиснување на неговиот систем за ПВО и дезорганизирање на работата на системите за контрола, комуникација и поддршка.

Времетраењето на операцијата е од 3 до 5 дена. По првата воздушна офанзивна операција, комбинираните воздушни сили на НАТО, по правило, се префрлаат на систематски борбени дејства, решавајќи конкретни задачи. Еден од нив е да се обезбеди постојана канонада од оган врз непријателот со цел да се наруши командата и контролата и да се деморализира живата сила. Извршувањето на втората и последователните воздушни операции се одредува според степенот на постигнување на целите на првата противвоздушна одбрана и е координирана со дејствата на копнените и поморските трупи.

Главниот метод за користење на авијација и крстаречки ракети при поразување на непријателот и стекнување воздушна супериорност е извршувањето на масовни воздушни и ракетни напади (МАРУ) на аеродроми, центри и точки за радарско откривање, наведување и контрола и комуникација. За оние кои сакаат подетално да го истражат проблемот, ве советувам да прочитате овде.

И сега за акциите на ВКС. Во текот на првите три дена, тие извршија масовни напади на главните и алтернативните аеродроми, на радарските точки, на контролните точки на воздухопловните сили – силите за воздушна одбрана на вооружените сили на Украина, центрите за комуникација – и тоа целосно се вклопува во планираното стратегија на ВНО.

Во првиот удар, ВКС ја уништи радарската мрежа, нарушувајќи го уникатното радарско поле на Украина, со што се создаде информативен вакуум за ситуацијата на небото. Овие напади го децентрализираа системот за воздушна одбрана на Украина, ја лишија од способноста да дејствува како унифициран борбен систем и соодветно да одговори на заканите. Во исто време беа нападнати и аеродроми. Писта, такси, складишта за оружје и гориво и мазива беа ставени надвор од употреба. Авионите се уништени на паркинзите. Исто така, беа извршени удари врз стратешките резерви на гориво и лубриканти, магацини за воздухопловно оружје. Има најмалку четири бранови на такви влијанија. Во исто време беа извршени масовни удари врз извидничките позиции на системот за противвоздушна одбрана.

Како можете да ја оцените ефективноста на оваа фаза? Нашите воздушни сили успеаја да ја деорганизираат воздушната-воздушна одбрана на Украина, да ги уништат повеќето командни пунктови за радари и воздушна одбрана, да ги онеспособат повеќето аеродроми и да потиснат до 50% од системите за воздушна одбрана на Украина. Воздушната одбрана на Украина не беше во можност да се спротивстави на нашите акции како целина, да спроведе организирана противвоздушна одбрана на нејзините воени и индустриски капацитети, па од третиот ден се префрли на индивидуални напади на преживеаните борбени авиони и операции за заседа на нејзиниот воздух. одбранбени системи.

Досега, акциите на украинските воздухопловни сили беа епизодни, без значително влијание врз текот на непријателствата.

До средината на март се движеа кон освојување на целосна воздушна надмоќ. Три точки се поврзани со овој термин, поточно три состојби. Првата е „воздушна надмоќ“, во која партијата што ја постигнала има иницијатива, ја потиснува активноста на непријателот и, како што велат, ги диктира нејзините услови. Непријателот само „грчи“ и се брани, задржувајќи одредени можности да одговори на ударите и за возврат да задава епизодни удари, со голем ризик за вклучените сили.

Втората е надмоќ на воздухот во одредена област, кога прво се создава супериорност во одредена област каде што се изведува оваа или онаа операција, а потоа се создава надмоќ на воздухот по уништување на непријателските авиони кои дејствуваат овде, онеспособување на аеродромите и потиснување на копнената воздушна одбрана. Непријателската противвоздушна одбрана може да држи одделни системи, најчесто MANPADS, можно е да се спаси и системот за противвоздушна одбрана, но без средства за контрола на ситуацијата во воздухот, со закана од итно уништување кога ќе се префрлат во активен режим, тие веќе не можат да обезбеди какви било ефективни контрамерки за воздухопловните сили. Таква воздушна надмоќ над Мариупол беше постигната до крајот на април.

А тука е и концептот на целосна надмоќ во воздухот, кога системот за противвоздушна одбрана на непријателот е целосно неорганизиран и уништен на сите нивоа – од воздухопловните сили до објектот и воената ПВО. Одделни системи како MANPADS може да се спасат, но тоа веќе не е фактор кој влијае на текот на непријателствата.

Пример за надмоќ на воздухот се двете ирачки војни, за време на кои заостанатата воздушна одбрана на Ирак беше целосно потисната и престана да постои на организиран начин. Во Авганистан и Либија, воздушната супериорност беше едноставно фактор – поради целосниот недостаток на системи за противвоздушна одбрана на непријателот. Но, веќе за време на војната во Југославија (1999), комбинираните воздухопловни сили можеа да постигнат само воздушна супериорност, но никогаш не стекнаа воздушна супериорност – до последниот ден од војната, југословенските воздухопловни сили ја задржаа својата сила и борбена способност, ја скршија, која ги принуди Американците и нивните сојузници да работат од височини од 6000 метри и погоре.

Каква е ситуацијата на рајот денес? Да потсетам: по првите три дена од операцијата за активно уништување на инфраструктурата за противвоздушна одбрана, уништени се повеќето радарски станици, онеспособени се повеќето воени аеродроми, а најмалку половина од украинската авијација на земја и во воздухот беше уништен, и ги порази главните командни пунктови за воздушна одбрана и главните борбени контролни центри, точките за наведување и други објекти. Следствено, започна и е во тек потрагата по противвоздушни ракетни системи. Во првите неколку дена, повеќето од САМ беа уништени, барем дефинитивно повеќе од половина.

На почетокот, вооружените сили на Украина сè уште се обидуваа да ги покријат своите воени, задни, индустриски и политички капацитети и секојдневно изгубени противвоздушни ракетни системи, изгубени авиони, бидејќи појавата на украинските авиони во областите на покриените објекти е предвидлива, операцијата на нивните системи за ПВО во услови на наша целосна контрола воздушните ситуации ги направија доволно достапни цели. Но, два месеци подоцна, вооружените сили на Украина ја сменија својата тактика и преминаа на квалитативно различно ниво на конфронтација. Ова се должи на фактот што во воената операција се приклучи НАТО коалицијата предводена од САД.

Наместо уништените радарски станици, комуникациски центри и командни пунктови на Вооружените сили на Украина, нивната улога ја презедоа американски средства за контрола на воздушниот простор.

– Авионите „Авакс“ деноноќно се борбени во воздух долж границата со Украина, тешки извидувачки беспилотни летала, сателити за извидување, средства за радио пресретнување со кои Американците ни го отворија системот за противвоздушна одбрана, акции на нашата авијација и овие податоци, по обработка, беше пренесен во реално време на командните места на APU.

Всушност, Украина доби стабилен и моќен информативен систем за воздушна одбрана од Американците. Доволно беше нашиот авион да го скине предниот столб, бидејќи американските АВАКС, американските беспилотни летала, американските сателити веќе испраќаа информации до командните центри на САД за полетување на руските авиони, од каде веднаш преку автоматизирана им јавија на Украинците. системи. Денес, ова единство на информативните способности на НАТО и украинските командни центри е основата на борбената работа на украинската воздушна одбрана.

Морам да кажам дека Украина внимателно се подготви за војна. Оваа обука беше олеснета со фактот што украинската воздушна одбрана беше вооружена со истите системи за оружје и опрема за откривање како руската, ги имаше истите алгоритми на борбена работа, истите тактики. Истата воена школа за противвоздушна војна. Така, украинската команда ги знаеше и силните и слабите страни на руските воздушни сили. Тие беа дополнети со американски воени советници кои со години се подготвуваа да се справат со нашите воздухопловни сили.

Како дел од подготовките за војната, вооружените сили на Украина тајно префрлија дел од својата авијација на територијата на други земји – во Бугарија, Романија и Полска. Севкупно, таму беа распоредени до 100 авиони и хеликоптери, кои гарантирано ќе ги извлечат по нападот.

Покрај тоа, Украина изврши ревизија на својата огромна флота (повеќе од 1.000 единици) на застарени и вон сервис авиони што ги има во складиште. Во текот на ноември-февруари, најодржуваните авиони беа тајно транспортирани во капацитети за ремонт на авиони во Полска и Бугарија, каде што локалните воздухопловни експерти почнаа да ги поправаат и обновуваат користејќи ги достапните советски комплети за поправка на авиони останати од ерата на Варшавскиот пакт. Вкупно, на овој начин беа обновени до 30 авиони МиГ-29 и Су-25 и исто толку хеликоптери.

Противвоздушните ракетни системи на Украина, по големите загуби во првите недели, преминаа во режим на заседа. Веднаш да објаснам: акциите во заседа и герилските акции се сосема различни концепти. Партизанските дејствија се разликуваат од заседите по тоа што за време на партизанските дејствија системите за противвоздушна одбрана кои се во заседа, или едноставно маскирани на позиции, немаат проактивни информации за изгледот на непријателот. А непријателот е откриен или визуелно, кога го известуваат набљудувачите на VNOS, кои едноставно го набљудуваат небото со помош на оптика, или добиваат информации од опремата за радио пресретнување, па дури и агенти дека, да речеме, некој вид авион лета од точка А до точка. Б , а во овој случај пресметките на системот за ПВО се обидуваат да ја вклучат и фатат оваа цел во моментот на приближување, по што веднаш се исклучуваат и ја менуваат локацијата.

Украинските системи за противвоздушна одбрана, особено сериозните како Бук или истиот С-300, едноставно не се на растојание до кое нашата артилерија може да стигне. Украинската команда не е будала што е заменета со нашите артилериски напади. Бидејќи имаат целосни информации за нашите движења во воздухот, апсолутно не е неопходно сите да бидат распоредени во Донбас, како што напиша некој. Напротив, тие се расфрлани низ територијата на Украина и се наоѓаат на места каде што можат да ги пресретнат нашите ударни авиони над нивните стратешки цели. Поточно, за пристапите кон нив: во областа на мостовите, премините, индустриските капацитети на воено-индустрискиот комплекс и другите стратешки важни објекти, кои, како што се сигурни, Русија порано или подоцна ќе се обиде да ги удри директно над бојното поле, каде летаат борбени авиони и нашите хеликоптери.

Главната причина за долготрајната борба против украинската противвоздушна одбрана е тоа што овде не се бориме против бригадите и баталјоните на Вооружените сили на Украина, туку против Воздухопловните сили на најмоќната воена сила – САД, кои ја поддржува украинската воздушна одбрана со сите ресурси со кои располага, сфаќајќи каква е нивната улога.

Па, како да се справиме со украинската противвоздушна одбрана? Некој напиша дека ова е главната задача на „специјалните сили“ на ГРУ и Воздухопловните сили – да ги идентификуваат и уништат таквите цели. Дури и снајперското оружје се споменува како ефикасно средство за борба против овие димензионални и слабо заштитени цели.

Таквите задачи навистина им се презентирани на специјалните сили и пушките се навистина способни да погодат такви цели, да ја онеспособат опремата, па дури и да предизвикаат детонација на проектили. Но, мора да разберете дека во услови на украинскиот театар на операции (ретки, тесни шумски појаси, степи, густина на украинската одбрана, често нелојално население) таквите длабоки (и украински системи за воздушна одбрана дефинитивно не се наоѓаат во опсегот на нашата артилерија) објектите лесно можат да станат еднонасочен пат за која било од најподготвената група. Значи, успешната борба против систем за противвоздушна одбрана за „специјалци“ е од делот на случајна среќа. Се разбира, има и урагани и искандери за борба против воздушната одбрана, но нивната употреба бара и прецизно таргетирање, вели аналитичарот.

Борбата против украинската, поточно интегрираната – украинско-американска воздушна одбрана – е сложена задача што може да се реши само со цела низа средства:

воздушно извидување од авиони и беспилотни летала за електронско војување, сателитско извидување, тајно извидување (вклучувајќи го локалното население), помножено со многу макотрпна аналитичка работа, на пример, анализа на статистиката за лансирање на украински ракети, кога приближно знаеме дека на пр. Во областа Изум работат два Бук-М1 или С-300, а потоа се обидуваме да им влеземе во трага и да ги уништиме. И, се разбира, највисокиот професионализам на нашите пилоти, ракетни фрлачи, специјални сили и топџии.

Борбениот алгоритам од откривањето на украинскиот систем за противвоздушна одбрана до нападот врз него треба да трае неколку минути, а не да се претвори во систем на повеќе нивоа за пренос на информации на сите нивоа на борбена контрола. Овде, неопходна е работа на автоматизиран контролен систем интегриран со средства за извидување и уништување на прецизно наведувана муниција. Само со прегазување и надминување на непријателот ќе можеме да го победиме. Да се ​​брка и едноставно да реагира на неговите напади значи да му се даде иницијатива.

„И последното. Се разбира, ова е веќе напишано и кажано, само ќе повторам. Имаме релативно компактни ВКС, а нашите борбени авиони, кои можат да се користат како напредна авијација, се шират по фронтот од 1.500 километри. За жал, денес тие едноставно физички не можат да станат одлучувачки елемент за потиснување на непријателот, што ние би сакале. Сега таа улога несомнено ја извршуваат нашите артилериски и ракетни сили“, вели авторот.

Борбата против воздушната одбрана е во тек, но мора да разбереме дека имаме работа со непријател кој е свесен за нашата тактика, бидејќи се бори со истото оружје, учи од истите учебници, ги разбира нашите ранливости и нашите силни страни. Но, што е најважно, се потпира на огромната ИТ и техничка поддршка на нашите противници во лицето на САД, Британија и другите.

Се бориме против украинската ПВО, ловиме системи за противвоздушна одбрана, авиони, беспилотни летала. Ова е сложена задача и кога зборуваме за неа, не треба да ги преупростуваме и профанираме предизвиците со кои се соочуваме. CBO е тежок тест и мораме да ги најдеме точните одговори на сите прашања. Само така можеме да го победиме непријателот, а тоа секако не се властите во Киев, пишува весникот.