Се забрзува ротацијата на Марс, деновите се сè пократки! Научниците не се сигурно зошто

Марс се врти се побрзо и постепено се скратува траењето на денот на него, откриле научниците. Црвената планета ја забрзува ротацијата за околу 4 милисекунди годишно, поради што деновите завршуваат за дел од милисекунда порано. Како што сугерираат мерењата, промените се суптилни, но научниците кои ги набљудувале не се сигурни што е причината.

Потенцијалните причини може да бидат мразот кој се собира на поларните капи на планетата или постглацијалниот скок, кога копнените маси се креваат откако се затрупани со мраз, пишува „Sky News“. НАСА вели дека таквите придвижувања во масата на планетата може да предизвикаат нејзино забрзување, слично како лизгачите на мраз кои се вртат со раширени раце и потоа ги повлекуваат назад.

Google search engine

„Овој историски експеримент е само врв на ледениот брег“

Научниците откриле промена во брзината на вртењето користејќи податоци од лендерот на НАСА „Insight Mars“; кој работел на површината четири години додека не останал без струја минатиот декември. Себастиен Ле Мастре, водечкиот автор кој документира наоди во списанието „Nature“, изјавил дека варијациите биле само неколку десетина центиметри во текот на една марсовска година.

„Потребно е многу време и многу податоци пред воопшто да можеме да ги видиме овие варијации“, додал тој. Трудот ги испитал податоците од првите 900 дена на „InSight“ на Марс. Напредната радиотехнологија на лендерот, заедно со мрежата на длабока вселена на НАСА, работеле заедно за да им пружат на научниците подобри информации.

Тие би пренеле радиосигнал до лендерот користејќи антени, кои потоа би се рефлектирале назад на Земјата. Кога научниците ќе го примат рефлектираниот сигнал, тие ќе бараат мали промени во фреквенцијата за да утврдат колку брзо се врти Марс. Ле Маистер нагласил дека „историскиот експеримент“ е само врвот на ледениот брег во однос на податоците собрани од „InSight“.