СДСМ го поддржа францускиот предлог

Владејачката партија го поддржа, а опозицијата го оспорува предлогот кој треба да ја отвори вратата за европските интеграции. На потег е Собранието, коешто ќе треба да расправа за преговарачката рамка со ЕУ.

Централниот одбор на СДСМ донесе одлука со која го поддржа процесот за отпочнување преговори со ЕУ. Со оваа одлука, членството на партијата го поддржува процесот за отпочнување на преговорите за полноправно членство во ЕУ согласно предлог – преговарачката рамка за пристапни преговори со Унијата од последниот европски предлог од 30 јуни 2022 година, предложен од претседателството на Франција. Одлуката е донесена едногласно.

Google search engine

„СДСМ како државотворна партија останува цврсто кон определбата за безусловно почитување на јазичните, идентитетските, историските и културните особености на македонскиот народ, како елементи за кои не се преговара со ЕУ во ниту едни околности“, наведуваат од партијата.

Важна одлука 

Овие определби и принципи СДСМ очекува да бидат поддржани од сите политички субјекти во Собранието преку носење на натамошни заклучоци за европскиот предлог, согласно собраниските процедури.

Според СДСМ, во преговарачкиот процес, Владата, заедно со сите институции, и понатаму треба доследно да се придржуваат до Резолуцијата за македонските црвени линии усвоена од македонското Собрание.

„Нашата земја е пред многу важна одлука за нејзината иднина и остварување на уште една стратешка цел, отворање на преговорите со Европската унија со зачуван и обезбеден македонски јазик во ЕУ.  Тоа значи конечно затворање на сите идентитетски прашања. Имаме предлог кој гарантира чист македонски јазик во ЕУ, историски и билатерални прашања надвор од преговарачката рамка. Сите политички партии треба да пристапат одговорно, државнички и рационално и заедно да ја донесеме долгоочекуваната државна одлука за продолжување на евроинтегративниот пат на земјата“, потенцираат од СДСМ.