Само на овој начин можете да му кажете „збогум“ на пушењето засекогаш!

Резултатите од едно истражување спроведено во Оксфорд покажуваат дека, најдобар начин за откажување од пушењето е наглото оставање на цигарите.

Во текот на истражувањето, научниците дошле до заклучок дека оние пушачи кои ги оставаат цигарите 25% нема да се вратат на пушењето следните 4 недели, а 42% да не се вратат на оваа навика во следните 6 месеци. Тоа за жал, не важи за оние кои ги оставаат цигарите постепено.

Google search engine

Имено, објаснувањето лежи во фактот дека пушачите кои го намалуваат пушењето постепено потешко се одлучуваат дефинитивно да се откажат од оваа навика, ова всушност ја зголемува потребата за цигари. Но доколку се решите веднаш да се откажете, и да се помирите со тоа дека цигарите нема повеќе да бидат дел од вашиот живот ментално ќе ви биде полесно, а вашето тело нема да ви бара никотин.

Неколку години по откажувањето од цигарите ризикот од кардиоваскуларни болести се намалува за 50%, а за десет години се смалува и ризикот од пневмонија.

- АУДИО РЕКЛАМА -