Руските медиуми ја менуваат приказната за војната во Украина, познат аналитичар тврди: “Таа наредба е од Кремљ, имаат нов план…“

Западните медиуми неодамна го изненадија појавувањето на рускиот воен аналитичар Михаил Ходарионок, поранешен полковник за против-воздушна одбрана, во кој тој отворено ги пофали украинските војници на руската телевизија во високогледана емисија како високо мотивирани професионалци подготвени да умрат за својата земја.

Тој нагласи и дека ситуацијата за Русија, која сега е во геополитичка изолација, ќе се влоши бидејќи Украина добива помош од западот, а властите во Киев тврдат дека не им е проблем да мобилизираат милион борци.

Google search engine

Пробив на критичкиот ум на руската телевизија ? Или дефетизам ? Воопшто не, според Марк Галеоти, аналитичар во Sunday Times, писател и предавач од областа на безбедносната политика и директор на лондонската консултантска фирма Mayak Intelligence. Тој објаснува дека ова е само дел од новиот правец на државната пропаганда и дека Кремљ која сега се обидува да ја „рекалибрира“ војната во Украина за населението да ја доживее како уште една голема патриотска војна (како онаа што ја водеа против нацистичка Германија), повеќе не само како „специјална војна. операција“.

Кремљ повеќе не може во своите пораки до јавноста да преправа дека се е во ред на украинскиот фронт, што беше неопходно, смета Галеоти, до големата прослава на „Денот на победата“ на 9. мај. Клучната пропагандна тактика сега е да се создаде некоја илузија на плурализам, но во исто време да се пренесе на различни начини истата порака што им одговара на властите, дека Украинците нудат силен отпор затоа што се поддржани од Западот и затоа тоа ќе биде долга, тешка војна.

„Колку и да е тешко за Русите да признаат, речиси цел свет е против нас“, изјави Ходарјонока, кој треба да подготви терен за тешки времиња пред портите. Галеоти забележува дека веќе стана стандардно објаснување дека Русија води војна против целиот запад и дека на Украинците им е испран мозок од топовско месо.

Друг пример што Галеоти го наведува во својата анализа се однесува на текст објавен во Комсомолскаја Правда, а неговиот автор е поранешниот пратеник Сергеј Марков. Тој даде прилично имагинативно руски војник, фашистички командант и американски генерал“.

Галеоти смета дека авторот сакал да каже дека иако украинската армија е контролирана од Вашингтон, а нејзините офицери се обучени и идеологизирани, мотивирани и подготвени да умрат и убиваат, таа го должи грбот на фактот дека нејзините обични војници се всушност Руси. Ова е во согласност со теоријата на Путин дека Украина не е вистинска држава туку област која му припаѓа на руското битие, па сега во оваа војна „толку е вистина дека Русите победуваат колку што не победуваат.

Зошто е неопходна промена на пропагандниот наратив ? Британскиот експерт оценува дека тоа може да му помогне на Путин и формално да признае дека се работи за војна и да донесе одлука за мобилизација на резервистите. Исто така, во економска смисла, Русија може да ги задржи своите резерви уште неколку месеци, бидејќи многу руски семејства можат да ги искористат своите заштеди за да ги задоволат своите потреби и покрај зголемените цени, но до есен ќе биде исцрпена, а потоа ќе се одржат локални и гувернерски избори. Се очекува и зголемување на невработеноста, а можно е да се зголеми и притисокот на јавноста во Русија.