РУСИЈА ПОДГОТВЕНА ДА И ПОМОГНЕ НА ТУРЦИЈА: Анкара произведува моќно оружје, но со голема поддршка од Путин

Турција има намера да соработува со Русија за програмата за производство на сопствени борбени авиони , изјави шефот на управата на воената индустрија на републиката Исмаил Демир.

Има многу точки на соработка во нашите разговори со Русија. Тука спаѓаат неколку прашања поврзани со изградбата на нашите национални воени авиони кои ќе го напуштат хангарот во 2023 година. Го избравме типот на моторот и одредени системи. Но, со текот на времето ќе има промени, развој, модернизација на одредени системи. Во текот на тој процес можни се разговори со Русија, ја пренесува Хуриет изјавата на Демир.

Google search engine

Претходно, министерот за индустрија и технологија на Турција, Мустафа Варанк, најави дека Анкара не ја исклучува можноста за купување руски ловци Су-35 и Су-57 , туку дека приоритет е да направи сопствен ловец од петтата генерација.