Русија: Новата вакцина 100 проценти ефикасна против Ковид-19

Вакцината против коронавирусот „епивакорона“ е имуноген и безбеден препарат за спречување на болеста, потврдиле резултатите од клиничките испитувања објавени во руски медицински списанија.

Списанијата ги објавиле резултатите од клиничките испитувања меѓу волонтерите на возраст од 18 до 60 години.

Google search engine

Објавената статија покажува дека тестовите биле спроведени во две фази.

Првата фаза била отворена студија за безбедност, реактогеност и имунолошка активност во која учествувале 14 волонтери, на возраст од 18 до 30 години.

Втората фаза се состои од едноставна компаративна рандомизирана студија контролирана со плацебо, во која биле вклучени 86 волонтери на возраст од 18 до 60 години, се вели во соопштението.

„Вакцината со две дози произведе антигени специфични антитела кај 100 проценти од волонтерите, кои се дел од вакцината“, велат експертите.

Вакцината „епивакорона“ е направена од Новосибирскиот институт „Вектор“ и таа е втора вакцина против коронавирусот, регистрирана во Русија, пишуваат руските медиуми.

Тоа се случи на 14 октомври 2020 година. Еден месец подоцна, креаторите на вакцини добија одобрение да спроведат ново истражување во трета фаза, вклучително и кај постари лица.