Револуција од Австрија: Евтин, брз и сигурен домашен тест за корона

Револуција доаѓа од Австрија. Тие ги смислија првите домашни тестови за коронавирус во светот. Значи, вие сами ја тестирате вашата плунка, и ако сте негативни, добивате посебен QR-код во вашиот мобилен телефон. Тестовите се сигурни, признати од Светската здравствена организација, тие се безболни, дигитални и што е најважно – многу ефтини. Тие чинат само шест евра.

Австријците сметаат дека најдоа начин да го вратат животот во нормала. Да се одржуваат концерти, фестивали, фудбалски натпревари со публика, туристите да можат да патуваат нормално. Луѓето само се тестираат, и тоа е тоа. И тестовите се доволно ефтини што можат да бидат вклучени во цената на билетот, на пример.

Google search engine

Брз, сигурен и дома. Австријците веќе се тестираат. Alles Gurgelt или сите гаргараат, овој слоган ги поканува Виенанците да направат бесплатен домашен тест за PRC кој можат да го набават во аптеката.

„Во основа се изведува со гаргара со оваа течност во устата до една минута и потоа се испушта течноста во епрувета низ сламка. Целиот процес се снима, а потоа се прикачува на лабораториската страница. QR-кодот што ве носи на страницата се скенира, а личните податоци и серискиот број на епруветата мора да се внесат таму“, рече Симона Маргетиќ од Виена.

Домашниот тест потоа се испраќа до лабораторијата и наскоро резултатот стигнува дома. Но, Австријците имаат уште еден изум – што, велат тие, може да го врати светот во нормала. Брз домашен тест за антиген кој излегува на пазарот за 10 дена.

„На брзиот тест, имаме единствен QR-код, за да можеме да го идентификуваме примерокот. И го имаме истиот QR-код на резултатот, и со помош на вештачка интелигенција можеме дигитално да ја идентификуваме личноста“, вели Вејт Андер Ајхбихлер.

Значи, тестот не е испратен до никого, резултатот го добивате преку QR-код на вашиот мобилен телефон, сето тоа за само шест евра. Австриските револуционери сметаат дека ефтините тестови за дома можат да не вратат на концерти, натпревари, патувања.

„Рековме, ако сакате повторно да организирате настан каде што ќе има 50.000 луѓе или 100.000, треба да најдеме начин да тестираме што е можно повеќе луѓе истовремено. Не можете да го направите тоа на лице место. Ако имате стотици илјади луѓе кои влегуваат на стадион, нема шанси да ги тестирате правилно за неколку часа“, вели Вејт Андер Ајхбихлер.

Апликацијата се грижи тестот да биде валиден – ве води низ сите чекори на тестирање, а целиот процес е снимен. И не, не можете да лажирате податоци. Апликацијата ја скенира вашата лична карта и со тоа го препознава вашето лице кога сте пред екранот.

Доколку ваквите тестови дојдат кај нас, можат да ја спасат предсезоната и сезоната во индустријата за настани. Зошто не треба да се одржуваат концерти пред негативна публика? Зошто негативните посетители на забави не би танцувале? Зошто би имало 100 луѓе на концерт, кога може 1000 со негативен тест? Кој е исто така доволно евтин за да биде вклучен во цената на билетот?

„Ако овие тестови се потврдени, а особено ако се одобрени од Светската здравствена организација, тогаш нема причина да не ги прифаќаме и да не ги најдеме еден ден во секојдневна употреба“, рече Марија Бубас, помошник директор на Хрватскиот институт за Јавното здравство.