Рекордни цени на струјата низ Европа. Нема знаци за забавување на цените во скоро време

Цените на електричната енергија во Европа пораснаа до нови рекорди бидејќи цените на природниот гас продолжија да растат, продлабочувајќи ја енергетската криза која се заканува да го втурне регионот во рецесија, напиша „Bloomberg“ во резимето на темата.

Германските тарифи за електрична енергија според долгорочните договори за снабдување за следната година се зголемија на 475 евра (485 долари) за мегават час на Европската енергетска берза (EEX). Тоа е речиси шест пати повеќе од истиот период лани, при што цената се удвои само во изминатите два месеци.

Google search engine

Пазарот е поттикнат од загриженоста за тоа дали, со тесните испораки на гас, Европа ќе може да произведе доволно електрична енергија оваа претстојна зима. Додека топлотните бранови и сушата на континентот ја нагласуваат електричната мрежа на краток рок, нуклеарниот капацитет на Франција е исклучително низок, што ја ограничува можноста на земјата да извезува електрична енергија во наредните месеци.

Зголемувањето на цените на енергијата влијае на сметките за домаќинствата и на трошоците за производство на широк спектар на производи, од намирници до производство на стакло. Зголемените цени на енергијата доведуваат до инфлација ширум Европа, притискајќи ги потрошувачките цени на двоцифрено ниво.

Во Британија, ограничувањето на цената на енергијата за домаќинствата се очекува речиси да се удвои на почетокот на октомври во услови на пораст на големопродажните цени. Во август, големопродажната цена на енергијата на Островот се зголеми за околу седум пати во споредба со истиот месец претходната година на 591 фунти (713 долари) по мегават час.

Европските влади размислуваат за мерки за ублажување на влијанието што растечките трошоци за енергија го имаат врз нивните економии. Во Франција, владата планира целосно да ја национализира енергетската корпорација ЕДФ. Финансиски загрозената компанија сега се бори да ги задржи нуклеарните централи во Франција поради екстремните горештини и сушата кои го спречија производителот на електрична енергија да ги лади реакторите без да влијае на флората и фауната во реките.

Нема знаци за забавување на цените во скоро време, велат аналитичарите на данската компанија за енергетски услуги „Energi Danmark“, кои веруваат дека растот на трошоците за енергија ќе продолжи оваа недела.