Расте паниката во Германија: Можен недостиг на овој производ?

Поради високите цени на бензинот, хемиската индустрија во Германија го намалува производството.

Така, BASF го намали производството на амонијак, клучна состојка на AdBlue, а истото го најави и германскиот SKW и многу други производители.

Google search engine

Цената на гасот е толку висока што производството на AdBlue не се исплати. Расте и цената на AdBlue, се проценува дека со сегашната залиха ќе биде доволна на среден рок. Ќе биде поскапо за купување, но засега се чини дека нема да има недостаток, пишува HAV Magazine.

Сега се огласи алармот во Германија, бидејќи околу 90 отсто од камионите користат AdBlue за транспорт на стоки.

Логистичките компании веќе предупредуваат на можен недостиг, а министерот за транспорт Андреас Шојер го повлече првиот потег и свика состанок на транспортните здруженија со Министерството за економија. Тој предлага формирање на државни резерви на AdBlue.

Патем, течноста AdBlue се користи во возилата со дизел мотори (вбризгувани во SCR катализаторите во возилата Euro 5 и Euro 6 и камионите од 2008 година) за намалување на емисиите на азотни оксиди.

Автомобилите и камионите можат да работат без него, но кај многу производители, моторите нема да стартуваат ако резервоарот е празен. Значи тоа се решава со софтвер, но ако работи без AdBlue, нема да има оштетувања на моторот – само емисиите на азотни оксиди ќе бидат многу поголеми.