Ранг листа на најмоќните држави во светот: На кое место се најдоа САД, Кина… а на кое Русија

Русија се најде на петтото место на листата на најмоќни држави, објави австралискиот аналитички центар The Lowy Institute.

На прво место се рангирани САД (82,2 поени), второ Кина (74,6 поени), додека трето е Јапонија (38,7), Индија го зазеде четвртото место (37,7), а Русија беше петта најмоќна сила (33).

Google search engine

Најмногу напредуваа минатата година САД, Брунеи и Шри Ланка (+0,6 поени). Најмногу падна силата на Малезија, Јапонија и Индија. Русија минатата година загуби половина поен. Русија е втора по отпорност на стрес, трета по воен потенцијал и четврти по идни ресурси и дипломатско влијание.

Покрај тоа, аналитичарите составија листа на ресурси кои се користат за проширување на сферата на влијание. Таа листа ја предводи Јапонија, додека Русија беше на претпоследното место. Авторите го објаснија ова со географската положба на земјата на периферијата на Азија.

Рејтингот на азиските сили е објавен од 2018 година. Авторите ги споредуваат земјите по 131 параметар во осум сфери: воен и економски потенцијал, одбранбени мрежи, економски односи, дипломатско и културно влијание, отпорност на стрес, идни ресурси, и секако се земаат предвид меѓународните оценки.

ПретходнаПоради кои причини САД ги саботираат Зимските Олимписки игри во Пекинг следната година !?
СледнаБорбени воздухоплови на НАТО ќе летаат над Скопје