Рама го кажа тоа што сите го чекаа: Со Отворен Балкан паѓаат границите меѓу Албанците

Отворениот Балкан не е само пат за иднината и за просперитет на албанската нација, туку и нова и одлична можност повеќе на патот Србија да го признае Косово, вели албанскиот претседател Еди Рама и наведува дека оваа иницијатива исто така ги отстранува границата меѓу Албанија и Косово.

Во објава на Фејсбук, по повод вчерашната средба со две Албанки кои освоија златни медали на Олимписките игри во Токио, Рама, меѓу другото, напиша за важноста на иницијативата Отворен Балкан и големите придобивки што ги носи таа иницијатива.

Google search engine

Што се однесува до еден од многуте примери за големите предности на Отворениот Балкан, кој не сака да разбере зошто отворениот Балкан конечно ја отстранува границата меѓу Албанија и Косово, нека ми се јави и нека ми каже зошто до денес не е отстранета таа граница од оние кои со голема бучава тоа го ветуваа и зошто не можете да ја отстраните таа граница без Отворен Балкан, рече Рама.

Рама ги критикуваше косовските лидери што одбиле да се приклучат на иницијативата Отворен Балкан, наведувајќи дека Приштина ги иритира своите сојузници со постапувањето во дијалогот со Белград.

Дали Косово може да постигне мир и дали државата може да напредува, но и Албанците во целина, претворајќи го дијалогот со Србија во монолог, кој не им ги расипува сметките на Србите, праша Рама. Напротив, тие со години ги нервира нервите на сојузниците, вели тој.