Путин: Русија не сака терористи кои ќе се појават како бегалци од Авганистан

Русија не треба да дозволи милитанти од Авганистан маскирани како бегалци да влезат на руска територија, изјави денеска претседателот Владимир Путин.

„Замислете дека бегалците влегле во некоја земја. Кои се овие бегалци? Како знаеме? Може да има илјадници, па дури и стотици илјади од нив. Или можеби милиони. А ние, со нашите најблиски сојузници и соседи, немаме ниту визни ограничувања. И која е границата? Илјадници километри. Седите во автомобил, или на магаре, и шетате низ степата. И што ќе правиме околу тоа?“, рече Путин на состанокот со претставниците на партијата „Единствена Русија“.

Google search engine

„Тоа е важно за нашата безбедност, тоа е директно поврзано со нашите граѓани. Не сакаме во нашата земја да се појават терористи под превезот на бегалци“, нагласи Путин.

Путин ја критикуваше идејата на некои западни земји да испратат бегалци од Авганистан во соседните земји од Централна Азија, додека визите за САД и Европа се обработуваат.

“Тие мислат дека можат да ги испратат без визи до нашите соседи во земјите од Централна Азија, додека тие одбиваат да ги примат во нивните земји без визи. Каков понижувачки пристап за решавање на ова прашање”, рече Путин на состанокот со членовите на партијата „Единствена Русија“.

„Нашите западни партнери упорно го поставуваат прашањето за сместување бегалци во земјите од Централна Азија пред да добијат визи за САД или други земји. Значи, во овие земји, нашите соседи, тие можат да бидат испратени без визи, но тие не ги сакаат дома, не ги сакаат без визи? Ова е понижувачки пристап за решавање проблеми“ рече Путин.