Првите европски зелени обврзници станаа тотален хит

Европската унија (ЕУ) го забележа своето прво издавање зелени обврзници во вредност од 12 милијарди евра.

Емисијата се покажа како „тотален хит“, според пазарните дефиниции, привлекувајќи апликации за 135 милијарди евра, според Bloomberg. Хартиите од вредност доспеваат до 2037-ма година и се досега најголемата зелена емисија.

Google search engine

Интересот за европските зелени обврзници ги надмина хартиите од вредност издадени од Велика Британија пред еден месец, кои вредеа 10 милијарди фунти.

Ова прашање е само прво од програмата од 250 милијарди евра што треба да се спроведе во наредните години. Средствата мора да ја поддржат зелената транзиција на земјите од ЕУ кон економија неутрална со јаглерод.

ЕУ, исто така, ќе финансира дел од својата шема за обновување поради коронавирусот од 800 милијарди евра со зелени обврзници. Земјите ги добиваат овие средства во форма на грантови и заеми со ниски камати и мора да ги апсорбираат пред крајот на 2026-та година.

Според аналитичарите на BofA Securities, цитирани од Reuters, ЕУ може да издава зелени обврзници во вредност од 35 до 45 милијарди евра секоја година. Овие интервенции значително ќе ја зголемат ликвидноста на пазарот на зелени обврзници, додава Брам Бос од NN Investment Partners.

ЕУ ги ангажираше BofA Securities, Credit Agricole, Deutsche Bank, Nomura и TD Securities за да ги издаде своите први зелени обврзници. Сепак, три од најголемите инвестициски банки недостасуваат во договорот – PMorgan Chase & Co., BNP Paribas SA и Citigroup Inc., според Bloomberg.