Проверете дали и вашата лозинка е меѓу нив

Компанијата Nordpass анализираше повеќе од 275 милиони лозинки кои беа изложени на јавноста после низа на хакерски напади. Од нив направија листа од 10-те најчесто користени лозинки кои се најранливи на хакерски напади.

Повеќе од половина од „протечените“ лозинки се повторуваат по неколку илјади и милиони пати, односно 56%. Од друга страна, 44% од лозинките биле уникатни, односно никаде не се повторуваат.

Google search engine

Најголемиот број на лозинки, односно оние кои се сместени во топ 10, може лесно да се откријат и со обично нагаѓање, а само “picture1” може да се каже дека е потешко да се открие.

Од Nordpass ги советуваат сите корисници на интернет да не користат шаблони или копчиња кои се наоѓаат едно до друго на тастатурата.

Image