Пронајдени милионите на најголемиот балкански бос Радоје Звицер: Еве како ги перел парите!?

Милиони се откриени на сметките на семејството на Радоје Звицер, водачот на кавачкиот клан, кој е во бегство, по апсењето на Вељко Беливук во Белград!

Тоа се сомнителни деловни комбинации на водачот на кавачкиот клан преку неколку компании кои членовите на неговото семејство ги основаа во Словачка!

Google search engine

Кавачкиот клан од Балканот сега прави деловни активности во Словачка, а приказната за деловните комбинации на семејството Звицер започнува да ја објавува локалниот портал aktuality.sk.

Како што се наведува, семејството на Звицер повеќе од една година работи во три различни компании со седиште во источна Словачка, во чиј бизнис се споменуваат милиони.

На почетокот на минатата година во Словачка се појави трага од Радоје Звицер. Семејството започна бизнис во таа држава, а снаата на Звицер, Маја, таткото на неговата сопруга, Небојша Сеферовиќ и уште една жена, веројатно блиска до него, се појавуваат како сопственици на компаниите, пишува aktuality.sk.

Финансиската истрага против Радоје Звицер и неговата сопруга Тамара веќе е во тек во Украина. Откако минатата година Звицер го преживеа атентатот во Киев, се откри дека тој исто така таму регистрирал компанија заедно со сопругата, братот Горан и снаата Маја. Тоа е компанијата Интерфудтехнологија ДОО, регистрирана во ноември 2018 година во Полтава, и која работи во областа на угостителството. Се сомнева дека тие се обиделе да внесат незаконски заработени пари во легални финансиски текови низ оваа компанија.

Во јануари 2020 година, сопругата на братот на Радоје, Горан, прва се запиша во деловниот регистар на Словачка. Маја Звицер е сопственик на компанијата ЦГМН, чие седиште се наоѓа во изнајмени простории во селото Бреков.

Во финансиските извештаи за 2020 година се вели дека активата на оваа компанија се состои од побарувања од 750 000 евра од клиенти и дополнителни 345 000 на банкарска сметка. Од друга страна, таа пријавила обврски кон трговските партнери од скоро 1,1 милиони евра.

Само еден месец по Маја, во словачкиот деловен регистар се појави и црногорскиот бизнисмен Небојша Сеферовиќ од Котор. Станува збор за дедото на Радоје Звицер, односно татко на неговата сопруга Тамара, која ја презеде постојната компанија Екус.

Во август истата година, компанијата Рад е основана во хотел во Вранов. Сопственик е извесна Митра Чачиќ, која ја остави истата адреса во Котор како нејзино живеалиште како и таткото на Тамара Звицер.

Словакот Виктор Мознак, кој е генерален директор на ЦГМН Рад, им изјави на новинарите дека со години им дава консултантски и економски услуги на странските инвеститори и дека Маја Звицер имала контакти со него само еднаш или двапати за обработка на документи. После тоа, таа воопшто не му се јавуваше цела година.

Радоје Звицер живеел во Украина под името Питер Радуј Знице. Пред да се обидат да го убијат во Киев, тој побарал украинско државјанство, приложувајќи молдавски пасош. Една година пред тоа, тој избегна апсење во Приштина, а потоа беше утврдено дека патувал низ Европа како граѓанин на БиХ под името Јосип Бабиќ. Се верува дека тој сега се крие во Јужна Америка под некој нов идентитет.