Пролетната акција на Град Скопје и јавните претпријатија продолжува во општина Центар

Градот Скопје заедно со градските јавни претпријатија и во координација со Општина Центар вчера ја почнаа големата пролетна работна акција на подрачјето на општина Центар.

Екипите координирано до крајот на неделава на терен ќе спроведуваат активности за машинско и рачно метење и миење на булеварите и на улиците, дезинфекција на контејнерите, собирање кабаст отпад, санирање на оштетувања на коловозите, обновување и поставување на сообраќајната сигнализација, садење нови садници и уредување на зеленилото, санации на пријавени дефекти и проблеми од граѓаните, заловување на бездомни кучиња и можности за нивно вдомување по нивен хуман третман, целосно чистење на атмосферските и на фекалните линии, како и прочистување на дождовните сливници на булеварите и на градските улици.

Google search engine

Во големата пролетна работна акција во Центар на терен координирано ќе работат екипи на градските јавни претпријатија: Комунална хигиена, Паркови и зеленило, Улици и патишта, Водовод и канализација, Лајка и Дрисла.

Во рамките на пролетната акција, екипите на ЈП Комунална хигиена ќе извршат рачно и машинско метење и миење на булеварите и на улиците, автобуските постојки, како и миење и дезинфекција на контејнерите и на нивните микролокации.

ЈП Комунална хигиена и во оваа општина на неколку локации постави и специјални садови за кабаст отпад, каде што граѓаните ќе можат да го остават, по што тој бесплатно ќе биде подигнат и транспортиран на соодветна локација од ова градско претпријатие.

Специјалните садови во општината Центар се поставени на следниве локации:

1. Паркинг на ЈП ПОЦ, зад Веро-Џамбо;

2. ул. Питу Гули, кај Тинекс маркет (населба Водно);

3. Влез на ООУ „ Ј.Х.Песталоци”;

4. Дебар Маало, кај кружниот тек;

5. Кај Билната аптека.

Во текот на акцијата за чистење на општината Шуто Оризари што се спроведуваше во текот на минатата седмица, во специјалните садови беа одложени вкупно 132 кубни метри кабаст отпад, додека екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје отстранија 272 кубни метри отпад од диви депонии лоцирани во оваа скопска општина.

ЈП Паркови и зеленило во рамките на акцијата во Центар ќе се спроведуваат активностите на улиците Пролет, 11 Октомври, Св.Кирил и Методиј, Васил Ѓоргов, Самоилова, како и на булеварите Никола Карев, Гоце Делчев, Св.Климент Охридски и Кочо Рацин.

Теренските екипи на ЈП„Паркови и зеленило” вчера работеа на улиците Пролет и Никола Карев каде што се изврши косење на тревните површини, како и расчистување на јавните површини од отпадоци и од смет. Со соодветна механизација екипите од Секторот дрвореди извршија кастрење на седум дрвја на улицата Пролет врз основа на издадени Решенија од Град Скопје.

Екипите на ЈП Улици и патишта одговорни за одржување на градските сообраќајници ќе работат на санација на ударните дупки на булеварот Гоце Делчев и на улиците Димитрие Чуповски, Франклин Рузвелт и Даме Груев, обновување на вертикалната сигнализација и обележување на такси станиците на улиците на подрачјето на општина Центар.

На булевар Гоце Делчев вчера екипите санираа 15 квадратни метри оштетен асфалт, ги обележаа такси станици на улиците Мирче Ацев, Димитрие Чуповски кај Триумфалната порта и на излезот од ГТЦ. Екипите што ја одржуваат светлосната сигнализација ги санираа недостатоците на семафорите и тоа на крстосниците на ул.11 Октомври со бул.Климент Охридски, бул.Гоце Делчев со ул.Стив Наумов,бул. Крсте Петков Мисирков со бул.Гоце Делчев и крстосницата Кочо Рацин со Кеј 13 Ноември. На семафорите се монтирани нови сенила за пешачка лантерна, заменети се оштетени модули на пешачки и монтирани се нови капаци на семафори.

Екипите на претпријатието Водовод и канализација во општина Центар за време на акцијата на терен ќе вршат рачно чистење на сливници, на шахти (атмосферски и фекални) и миење со цистерна со вакуум и цистерна под притисок на атмосферските и на фекалните сливници и шахти. На булеварот Илинден вчера е извршена контрола на 7 шахти, рачно се исчистени 7 шахти, 23 сливници, миење на канализациона линија од 440 метри со цистерна со вакуум и прочистување на 160 метри со цистерна под притисок.

Заловувачките тимови на ЈП Лајка ќе постапуваат на четири клучни локации во општина Центар, односно кај ГТЦ, на улица Македонија, Плоштад Македонија и околу градскиот стадион Тоше Проевски.

Јавното претпријатие Дрисла во рамките на пролетната акција ќе го прима, складира и депонира комуналниот отпад, градежниот шут и другите видови отпад што ќе се собира на територијата на општина Центар.

Пролетната акција во општина Центар почна вчера, 9 мај, и ќе трае се до 13 мај, а потоа екипите на јавните претпријатија ќе продолжат со работа во наредната општина што е планирана, каде што на терен ќе ги продолжат активностите на точно утврдени локации по примерот на општина Кисела Вода, Карпош, Аеродром, Гази Баба, Чаир, Бутел и Шуто Оризари и општина Центар.