Проговори „најхрабрата жена во Русија“: Поради мојот упад во дневникот, полицијата ме испрашуваше 14 часа … А до вчера ја уредуваше омилената емисија на Путин

Руската новинарка Марина Овсјањикова, која во понеделникот водеше директен пренос на централниот вечерен дневен весник на Канал 1 со антивоена порака на транспарент, беше казнета со 30.000 рубли (1.937 куни) за нејзиниот инцидент.

На судењето во вторник таа беше обвинета за „организирање на недозволен јавен настан“, прекршок за кој е предвидена парична казна, општествено корисна работа и притвор до десет дена. Овсјањикова пред судот се изјасни за невин по обвинението.

Google search engine

image

Таа по изрекувањето на пресудата пред новинарите изјави дека не спиела два дена, а полицијата ја испрашувала повеќе од 14 часа по ред без присуство на нејзиниот адвокат и без можност да контактира со нејзините роднини.

Овсјањикова беше уапсена во понеделникот, веднаш откако упадна во студиото на централниот дневен весник на Канал 1, со натпис „Стоп за војната. Не верувајте во пропагандата. Овде ве лажат“. По нејзиното апсење, нејзините адвокати не можеа да ја најдат неколку часа, што многумина ги разочара, стравувајќи дека повеќе нема да ја видат.

„Тоа беше моја антивоена одлука“, изјави Овсијањикова за Би-Би-Си по пресудата. Самиот ја донесов таа одлука бидејќи не ми се допаѓа што Русија ја започна оваа инвазија. Беше навистина страшно“.