Проблемите со хормоните решете ги со овие намирници…

Нивото на женските полови хормони, естроген и прогесторенот, варира во различни фази од животот, а со стареењето нивното производство се намалува.

До пореметување на нивното ниво може да дојде поради неколку причини, како што се бременоста, ПМС, голема група на болести и слично, така што потребно е да се надоместат на друг начин, првенствено со исхраната.

Google search engine

Ленено семе

Семето или маслото од лен, покрај фитоестроген содржи и антиоксиданси кои влијаат на намалувањето на ризикот од појавата на карцином на гради и грлото на матката.

Зелка, брокули, карфиол…

Зелката, брокулите и карфиолот се богати извори на фитоестроген и растителни влакна. Благодарение на тоа помагаат така што тие се превенција од многу срцеви болести.

Соја

Сојата и производите од соја содржат видови на фитоестроген наречени изофлавони, кои се покажаа како многу корисни кај жените во менопауза.

Јаткасти плодови

Тие содржат масни киселини кои се многу важни за регулацијата на хормоните, но и претеини и јаглехидрати кои овозможуваат избалансирана исхрана.

Вода

Правилното и доволното внесување на вода во организмот помага при регулација на хормонскиот статус. Водата обезбедува апсорција и го елминира вишокот хормони.