Пристигнува вакцината на „Новавакс“ – направена е со помош на стар и проверен метод

Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека нејзините експерти препорачале условно одобрување на вакцината на американската компанија „Новавакс“.

Минатиот петок, Светската здравствена организација итно ја одобри вакцината против Ковид произведена од „Новавакс“ и Индискиот серумски институт, отворајќи го патот нивната вакцина да биде вклучена во програмата Ковакс на Обединетите нации за испорака на третмани во сиромашните земји.

Google search engine

Тоа е деветта вакцина што СЗО издава дозвола за итна употреба, што може да значи дека ќе биде прифатена од некои земји кои на патниците признаваат само имунизација со вакцини признати од оваа светска организација, пренесе „Радио Слободна Европа“.

„ Одлуката на СЗО има за цел да го зголеми пристапот до вакцини, особено во сиромашните земји, од кои 41 земја се уште не успеале да вакцинираат 10 отсто од населението, додека во 98 земји стапката е помала од 40 отсто“ рече помошник генералниот директор на СЗО за пристап до лекови и медицински производи Марианџело Симао.

Програмата Ковакс дистрибуира вакцини против Ковид во многу земји со низок приход. Склучен е договор со Индискиот серумски институт, најголемиот светски производител на вакцини, за испорака на 1,25 милијарди дози вакцини на „Новавакс“.

Сите вакцини функционираат така што го учат имунолошкиот систем на телото да го нападне коронавирусот, но тоа го прават на различни начини. За разлика од вакцините кои се веќе одобрени за употреба во САД, вакцината на „Новавак“, наречена NVKS-CoV2373, е направена со поконвенционални методи.

Оваа вакцина е направена на конвенционален пристап за разлика од другите вакцини и се смета дека ја намалува неодлучноста во врска со вакцините.

Таканаречената технологија на протеинска подединица на Novovac (што значи дека нивните вакцини содржат прочистени делови од патогенот) е веќе тестирана и тестирана и со децении се користи за вакцинација против разни болести, вклучително и хепатитис Б.