Пристигнува новата реалност – Ковид пасош!

Според пишувањето на американскиот весник “Вашингтон пост”, ова е концепт што се споменува уште од самиот почеток на пандемијата како решение за нормализирање на туристичката индустрија. Концептот овие денови (додека во Велика Британија, на пример, се одвива првата вакцинација) забрзано станува реалност.

Според „Вашингтон пост“, „ковид-пасошот“ првенствено е наменет за меѓународните патници. Се работи за апликации.

Google search engine

Едната од нив е веќе во пробна употреба, а другата е во финална фаза на развој. Корисниците на апликацијата ќе можат да ги постават своите верификувани резултати од тестовите.

Апликацијата која веќе се тестира се нарекува CommonPass. Таа се тестира од овој месец на летови на некои авиокомпании помеѓу Њујорк, Лондон, Сингапур и Хонг Конг (иако некои работи по ова прашање се веќе направени во октомври). Програмата работи преку Health апликацијата на Apple на iOS или CommonHealth на Android. Поврзана е со 230 здравствени системи во САД и функционира со скенирање на кодот кој содржи информации за корисникот – резултати од тестови или сертификати за вакцинација, како и планови за патувањето.

Апликацијата, според сегашните реакции, и се допаѓа и на Star Alliance, која веќе повика на воспоставување глобален систем за верификација за тестирања и вакцинација. Многу авиокомпании размислуваат за вакцинирање како услов за идно патување.