Причината за американската катастрофа во Авганистан: „Грешката која ја прават со години наназад повторно беше кобна“

Поранешниот шеф на израелската разузнавачка служба Јаков Кедми, зборувал за причината за неуспехот на американскиот народ да создаде авганистанска војска.

Брзиот успех на милитантите на талибанската терористичка организација може да се објасни како традиционална неспособност на воените инструктори од САД да формираат ефикасна страна на вооружена сила.

Google search engine

Ова мислење го искажал поранешниот шеф на израелската специјална служба Јаков Кедми.

Експертот забележал дека за него „победничкиот марш на Талибанците во Авганистан“ кој се случил непосредно по повлекувањето на американскиот вооружен контингент од оваа земја, е „природен резултат на американската активност“ во оваа држава.

Кедми неуспехот на американскиот напор за обучување на авганистанската војска го објаснил со традиционалната неспособност на Американците да обучуваат вооружени сили од другите земји.

Експертот забележал дека „слабоста на Вашингтон е особено воочлива во споредба со резултатите на работа на советските воени инструктори во Виетнам, Авганистан и во Куба“.

„Во Ирак постоеше сериозна војска поради тоа што ја обучуваше СССР. А, потоа Американците одлучиле да ја пoдготвуваат иранската војска. И побегнаа речиси на истиот начин на кој сега го направи тоа авганистанската војска. Не е важно кого го предаваат. Тоа што го прават оставаат да пропадне. Така беше и во Виетнам“, резимирал Кедми.