Пресушуваат реките во светот, објавени споредбени фотографии

Постои фраза „да се најдеш на река без весла“, што значи непријатна ситуација од која не е лесно да се излезе. Но, ако таа река е на северната хемисфера ова лето, веслата сепак нема да помогне. Недостигот на дожд и немилосрдните топлотни бранови ги сушат реките во САД, Европа, Азија и Блискиот Исток.

Многу реки се намалуваат долж и преку него. Делови од коритото на реката што излегуваат над водата се вообичаена глетка. Некои реки се толку исушени што станаа речиси непроодни.

Google search engine

Климатската криза предизвикана од човекот ги поттикнува екстремните временски услови ширум светот, влијаејќи не само на реките, туку и на луѓето кои се потпираат на нив.

Повеќето луѓе на планетата на некој начин зависат од реките, без разлика дали за вода за пиење, за наводнување на посевите, за енергија или за транспорт на стоки.

Си-Ен-Ен дава преглед на тоа како шест од големите светски реки во моментов изгледаат од вселената.

Споредба на реката Колорадо во летото 2000 и 2022 година

Споредба на реката Јангце во август 2021 и 2022 година

Споредба на реката Лоара во август 2021 и 2022 година

Споредба на реката Дунав во август 2021 и 2022 година