Пратениците нема да добијат ниту една плата. Имаа мандат само 27 дена!

Животот на 45-то бугарско национално собрание ќе само биде 27 дена, а потоа ќе се оди на нови предвремени избори. Ова го соопшти бугарскиот претседател, Румен Радев.

Најверојатен датум за објавување на декретот за распуштање на 45-то Национално собрание е 11 мај, а предвремените парламентарни избори ќе се одржат на 11 јули. Ова го објави претседателот Румен Радев откако БСП или бугарските социјалисти го вратија третиот мандат за формирање влада.

Google search engine

Во петок се очекува да биде последната седница на овој парламент, чиј живот ќе биде само 27 дена. Досега во демократската историја на Бугарија не се случило Националното собрание да не може да предложи влада. Пратениците кои не успеаја ниту да го распакуват багажот, ќе си одат дома дури и без да добијат целосна пратеничка плата.

Ќе имаме напнати месеци кога претседателската институција ќе треба одговорно да ја исполни својата уставна улога да гарантира стабилност во динамичните процеси. Ние мора да дејствуваме одговорно и брзо за да го избегнеме хаосот на претстојните избори и мојата одлука е новоформираната ЦИК да почне да работи веднаш по распуштањето на Националното собрание и декретот за закажување на предвремените избори, рече Радев.

Следната недела ќе го распуштам Националното собрание и ќе ја назначам привремената влада со декрет, изборите се очекува да се одржат на 11 јули, најави бугарскиот претседател.