Познатиот вирусолог го кажа тоа што сите го чекаме: Оваа е иднината на коронавирусот…

Пандемијата со Kовид-19 ќе трае многу пократко отколку што мислат повеќето луѓе, а вирусот ќе се претвори во болест со која ќе живееме, проценува Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог на Ветеринарниот институт во Краљево.

Во интервју за денешниот број на Новости, д-р Шеклер рече дека вакцината ќе помогне да се добие во време, односно лицето и вирусот „да се прилагодат едни на други“.

Google search engine

Вирусот се уште ќе мутира, но неговата патогеност и штета која ја прави ќе се намалат. Ќе ја задржи лесната преносливост, но ќе наидува на се повеќе заштитени и клиничката слика на болеста што ја предизвикува ќе биде поблага, посочува Шеклер.

Како што вели тој, во постојниот четврти бран, во Србија може да се очекуваат минимум половина од новозаразените дневно од максимумот постигнат во третиот бран, до 4.000 нови случаи.

Шеклер посочува дека организмот на невакцинирано лице во контакт со вирусот допрва треба да научи како да произведува антитела, што трае неколку недели, додека вакцинираното лице доволното заштитно ниво на антитела го прави за два дена.

Додека организмот на невакцинираните тоа го дознае, вирусот веќе ќе се размножи. Невакцинираните се приоритет за вирусот, бидејќи тој прво ги напаѓа најслабите, така што сегашниот број на новозаразени може да се надмине, рече Шеклер.

Тој, исто така, изјави дека Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП) ќе изврши анализи за комбинацијата на вакцини, додавајќи дека добри резултати се постигнати во Аргентина откако пациентите по две вакцини Синофарм, добле и една вакцина Спутник, што и тој самиот го направил.