Постојано сте уморни и целото тело ве боли? Тогаш ви недостига овој важен витамин

Ако се разбудите уморни и скршени, вашето тело веројатно нема витамин што е најтешко да се добие природно, освен ако не ви се случи да живеете во област која е постојано под сонце.

Витаминот Д, познат и како „витамин за сонце“, го поддржува растот на коските, игра улога во растот на клетките, го ублажува воспалението и ги подобрува невромускулните функции.

Google search engine

Научниците тврдат дека витаминот Д влијае на бројни функции во човечкото тело, од ублажување на респираторните инфекции и зголемување на плодноста, до намалување на ризикот од рак на дојка, па дури и ублажување на симптомите на мултиплекс склероза.

Нашето тело произведува витамин Д кога е изложено на сончеви зраци, но ако временските услови ни одат секогаш во наша корист, тогаш обично уживаме само од април до октомври, може да се случи да ни недостасува овој скапоцен витамин.

Луѓето со преголема тежина се во ризична група бидејќи мастите го раствораат витаминот Д, како и бремените жени кои исто така се изложени на ризик бидејќи бебињата ја зголемуваат потребата за витамини.

Како да знаете дали имате недостаток на витамин Д?

Ако се сомневате дека имате проблем со недостаток на витамин Д врз основа на перципираните симптоми како постојан замор или чувство дека „ве боли целото тело“, тогаш проверете ја својата крвна слика.

Најдобро време за тоа е зимата, кога инаку нивото на витамин Д во телото е најниско.