Пост КОВИД синдромите стануваат се посериозен здравствен проблем, доктор предупредува какви последици можат да имаат пациентите до крајот на животот

Списокот со дијагнози што доаѓаат по надминување на КОВИД станува подолг. Според најновото истражување на научниците во списанието Lancet Psychology – секој трет преживеан КОВИД пациент има невролошко или ментално нарушување.

Британски научници откриле дека на секој трет преживеан КОВИД-пациент ќе му дијагностицираат невролошко или психолошко нарушување шест месеци по третманот.

Google search engine

Нивната студија вклучувала повеќе од 230.000 пациенти, а најчести дијагнози им биле: анксиозни нарушувања – 17% од пациентите, нарушувања на расположението – 14%, нарушувања за злоупотреба на супстанции како што се лекови и алкохол – 7% и несоница – 5%.

Поради ваквите откритија, клиниките по прележан КОВИД се полнат низ цел свет. Одредеб пациент прележал КОВИД, но проблемите што доаѓаат по него – сè уште траат. До кога, тешко е да се каже.

“Според некои насоки, тие знаат да останат и до шест месеци, а за некои можат да создадат трајни лузни. Белите дробови се такво ткиво што овие лузни можат да останат цел живот”, рече Ведрана Михајлевиќ, раководител на Пост-КОВИД клиниката во Општата болница во Пула.

Отежнато дишење, болка во градите, кашлица – ова се само некои од симптомите што КОВИД ги остава зад себе со месеци. „Како и проблеми со сетилото за мирис“, вели Ингрид Корениќ. Таа ја надмина короната пред шест месеци, но… „Дури и сега, сè уште не се врати се во нормала, така што ми се промени вкусот на храната што знам каков вкус и мирис имала“, објасни Корениќ.

Вирусот делувал на нервниот систем

Тоа е затоа што вирусот го погодил нејзиниот нервен систем, вели Долорес Јанко Лабинац, раководител на Одделот за неврологија, и додава дека сè уште има голем број на невролошки проблеми што ќе се појават кај голем број пациенти.

“Хроничен замор, несоница, когнитивно оштетување. Исто така, забележани се долгорочни главоболки, оштетувања на меморијата, и овие долгорочни главоболки не се како мигрена, но се досадни, како и гадење што може да трае долго”, вели неврологот Лабинац.

„Сакам да истакнам дека пост-КОВИД-синдромот е навистина сериозна медицинска дијагноза, не треба да се занемари, здравствениот систем треба да дејствува превентивно сега за овие последици да бидат што е можно помали во времето што претстои“, рече Џикиќ.

Последици, кои можат да се почувствуваат и неколку децении подоцна.