Поранешен израелски разузнавач предвидува распад на НАТО

Поранешниот израелски разузнавач Јаков Кедми тврди дека пактот за НАТО ќе се распадне.

Тој нагласи дека Северноатлантската алијанса треба да исчезне поради нејзината бескорисност. Како воена сила таа (НАТО) не претставува ништо, убеден е Кедми.

Google search engine

„ НАТО е организација која може само да ги комплицира односите и да ги вовлече САД во конфликт што тие не го сакаат. НАТО не може да им помогне на САД“, изјавил Јаков Кедми за „Воение дело“.

Поранешниот разузнавач забележува дека е сосема бесмислено Вашингтон да развива и финансира сериозни воени бази на НАТО, на пример, во Норвешка или Финска, бидејќи овие европски бази сè уште нема да можат да ги заштитат Вашингтон, Њујорк или Лос Анџелес од руски напад.