Полицајката е суспендирана: „Таа е поврзана со убиецот и некои други криминалци“

Полициската службеничка од Градачац, Џенана Селимовиќ, е суспендирана од работното место во локалната полиција поради поврзаност со извршителот на тројното убиство Нермин Сулејмановиќ, неофицијално е потврдено за „Klix.ba“. Врската со извршителот на тројното убиство на одреден начин веќе постои, но таа не му ја открила локацијата на неговата невенчана сопруга.

Полициската управа на Министерството за внатрешни работи на кантонот Тузла денеска покрена дисциплинска постапка против Селимовиќ и беше одлучено таа да биде суспендирана.

Google search engine

Во јавноста, сè уште не е официјално објавено како тројниот убиец Нермин Сулејмановиќ ја дознал локацијата на невенчаната сопруга Низама Хеќимовиќ, која брутално ја претепал откако јa нашол, а потоа ја убил со пиштол. Сè пренесувал во живо на Инстаграм.

Меѓу осомничените кои би можеле да бидат одговорни за откривање на локацијата е и полицајката од Градачац, Џенана Селимовиќ. Но, според информациите до кои дојде „Klix.ba“, досегашната истрага покажала дека оваа полицајка не ја открила локацијата на Хеќимовиќ бидејќи ги немала тие информации.

Поведена е дисциплинска постапка

Се очекува Обвинителството да ја информира јавноста за односот на полицајката и убиецот. Останува на Обвинителството на кантонот Тузла, како и утврдувањето на каналот преку кој Нермин ја дознал локацијата на својата невенчана сопруга.

Како што потврдија за „Klix.ba“ од истрагата, сега е јасно дека полицајката од Градачац немала никаков удел во делото што е извршено во петокот, поради што Обвинителството на кантонот Тузла Република сигурно нема да покрене кривична постапка против неа.

Од друга страна, Полициската управа на Министерството за внатрешни работи на кантонот Тузла го сомничи Селимовиќ за поврзаност со други лица обвинети за криминал, за што наводно биле пронајдени докази.

Адвокатот: „Ниту ја дала локацијата, ниту била поврзана со убиецот“

Полицајката за која беше пријавено дека е во врска со Сулејмановиќ се вратила пред два дена од одморот во Италија.

Адвокатот Бакир Хеќимовиќ

„Кантоналното обвинителство на кантонот Тузла, според информациите што ги добивам како бранител на Џенана Селимовиќ, води опсежна истрага во врска со наводите и извештаите во медиумите дека мојот клиент бил во врска со убиецот и ја открил локацијата на повредената Низама Хеќимовиќ и дека пријавила и дека жртвата само го пријавила убиецот.

Според досегашниот тек на истрагата, барем колку што знам, мојата клиентка ниту имала врска со убиецот, ниту ја открила локацијата на оштетената, ниту можела да го знае тоа, ниту знаела, според обемот на работата што ја вршела“, изјавил адвокатот Бакир Хеќимовиќ.

Хеќимовиќ изјавил дека тренирала во салата каде работел Сулејмановиќ. “Немале никаква комуникација ниту врска. Нема сведоци кои тврдат дека била во врска со него. Покрај тоа, сопственикот на теретаната во која убиецот работел како фитнес тренер изјавил дека имале врска како сите други луѓе кои доаѓале во теретаната. Нема индиции дека имале некаква врска“, додаде Хеќимовиќ.

Тој рече дека Селимовиќ побарала заштита поради смртните закани што ги добивала последните денови. „Таа побара заштита. Секоја закана ја пријавуваше, па утрово веќе презедоа чекори во ПУ Градачац во врска со тие закани“, додаде Хеќимовиќ за Аваз.