Подземни чуда: Не сме ни свесни што се „случува“ под нашите нозе

На повеќето луѓе не им е удобно да одат длабоко под земја. Дури и под најдобри услови, да се биде под површината на Земјата може да делува клаустрофобично и застрашувачко.

Сепак, луѓето под површината нуркаат, рударат, влегуваат во пештери и живеат – практично отсекогаш. Тоа автоматски значи дека таму долу се кријат еден тон кул, чудни и искрени прекрасни атракции. Некои чуда се создадени од човековото делување, а други од природата.

Google search engine

Низ светот ќе најдете многу прекрасни подземни феномени, а ова се само неколку од нив.

Катедрала од сол во Зипакира (Колумбија)

Фактот дека инженерите, рударите и скулпторите успеале да издлабат катедрала под 200 метри сол, карпи и минерали е импресивен сам по себе. Но, уште поневеројатно е колку е спектакуларна катедралата од сол во Зипакира, Колумбија. Посетете ја во недела и ќе откриете уште еден интересен факт – сè уште е целосно функционална Римокатоличка црква.

Салина Турда (Романија)

Кога некој ќе ви го спомне „Transylvania Underground Theme Park“, веројатно мислите дека измислува. Сепак, тој парк навистина постои. Изграден длабоко под површината на Земјата во рудникот за сол, Салина Турда има атракции како панорамско тркало, мини голф, куглање, пинг-понг, па дури и пловење по езерото во рудникот. Иако џиновскиот воз на смртта не застанува тука, мислиме дека ќе бидете доволно импресионирани и без него.

Under (Норвешка)

Името „Under“ зборува само за себе, а иако не е атракција која се наоѓа на десетици метри под површината, сепак е импресивна. Станува збор за убав ресторан кој се наоѓа на 5 и пол метри под површината на морето, така што, додека јадете специјалитети од норвешката кујна, можете да уживате и во погледот на Северното Море. Воопшто не звучи лошо, зарем не?

Деринкују (Турција)

Подземниот град Деринкују, во турската област Кападокија, датира илјадници години. Животот под земја им овозможил на граѓаните на Деринкују да ги избегнат екстремните температури и полесно да ги одбијат напаѓачите. Иако денес не е населено, местото содржи остатоци од училишта, продавници и цркви.

Пештерите Ајанта (Индија)

Со оглед на тоа што се длабоко вдлабнати во карпа, околу 30-те пештери на Ајанта се изненадувачки добро осветлени. Целата таа светлина значително го олеснува воодушевувањето на оваа извонредна низа будистички храмови, манастири и споменици кои датираат од првиот и вториот век пред новата ера. Пештерите содржат некои од најдобрите сочувани примери на древно индиско ѕидно сликарство и невозможно е да си заминете без силен впечаток.