ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА НАЈЛОШОТО! Безос предупредува на претстојната криза и советува НЕ КУПУВАЈТЕ РАБОТИ, ЧУВАЈТЕ ГОТОВИНА, бидејќи ова не чека

Џеф Безос предупреди дека се наѕира рецесија во САД и ги советуваше потрошувачите и бизнисите да складираат готовина во случај да дојде до катастрофален пад.

„Економијата не изгледа одлично во моментов. Работите се забавуваат, гледате отпуштања во многу, многу сектори во економијата. „Речиси е сигурно дека ако во моментов не сме во рецесија, веројатно наскоро ќе бидеме во рецесија“, рече Безос.

Google search engine

Безос препорача американските домаќинства да го одложат купувањето на предмети како што се нови телевизори, фрижидери и автомобили, со оглед на ризикот дека економските услови може да се влошат. Исто така, тој предложи сопствениците на мали бизниси да размислат да се откажат од инвестирање во нова опрема и наместо тоа да ги зголемат своите парични резерви. Пионерот за е-трговија одби да процени колку долго би можела да трае рецесијата, но ги повика луѓето да бидат подготвени за економска катастрофа.

„Избегнувајте ризици. Надевајте се на најдоброто, но подгответе се за најлошото“, рече Безос.

Енди Џеси, кој го наследи Безос како извршен директор на Амазон минатото лето, се чини дека ги споделува стравувањата на неговиот претходник од рецесија. Амазон ги намалува трошоците, ги забавува трошоците и ги замрзнува вработувањата за одредени улоги во последниве месеци, веројатно како подготовка за потешка економска позадина. Водечките инвеститори, директори, академици и аналитичари го вклучија алармот за рецесија оваа година. Тие укажаа на напорите на Федералните резерви за борба против инфлацијата, која се искачи на 40-годишниот максимум од 9,1% во јуни и остана на 7,7% во октомври.

Американската централна банка брза да ја залади економијата и да ги намали ценовните притисоци со зголемување на каматните стапки. Сите индикации се дека тие би можеле да достигнат врв над 5% – првпат од 2007 година. Резултатот е дека американските потрошувачи и бизниси можеби ќе треба да се борат со зголемените цени, зголемените трошоци за задолжување и намалената економија. Безос веројатно им препорачува да складираат готовина за да им помогнат да го преживеат тоа болно стискање.